Reklama

Cudowne właściwości aronii

Aronia jest rośliną pochodzącą ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego gdzie występuje w stanie dzikim. W Polsce uprawiana jest na plantacjach, czasami spotykana jest w lasach, a pojedyncze krzewy pojawiają się także w przydomowych ogródkach. Chociaż nie każdy lubi cierpki smak tych granatowej barwy jagód, to warto się do nich przekonać i sięgać po nie jak najczęściej, ponieważ należą do jednych z najzdrowszych owoców świata.

Po pierwsze, aronia wykazuje

działanie antyoksydacyjne

. Ma niezwykle wysokie stężenie przeciwutleniaczy. W klasyfikacji ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), która określa pojemność antyutleniającą, aronia zajmuje bardzo wysoką pozycję. Jej wskaźnik wynosi prawie 16 000 mikromoli TE na 100 g i jest tym samym trzykrotnie większy niż wskaźnik borówek czy jeżyn i prawie dwukrotnie większy niż owoców czarnej porzeczki czy żurawiny. Do najważniejszych przeciwutleniaczy należą katechiny i antocyjany, które opóźniają proces starzenia, ułatwiają przemianę materii, usuwają metale ciężkie z organizmu. Intensywna koncentracja przeciwutleniaczy odpowiada też za cierpki smak aronii, przez który nie należy ona do najpopularniejszych owoców spożywanych na surowo. Jednak aronia zachowuje właściwości antyoksydacyjne także po przetworzeniu, dlatego warto sięgać po sok lub dżem z aronii.

Po drugie, owoce aronii są bogatym

źródłem kwasu chinowego

, który pomaga w leczeniu zakażeń dróg moczowych. Według niektórych badaczy aronia wykazuje skuteczniejsze działanie, niż tak bardzo popularna żurawina. .

Po trzecie, aronia zawiera dużo

żelaza

, które reguluje przemianę materii, wzmacnia układ odpornościowy, usprawnia funkcjonowanie mózgu. 100 g suszonych owoców pokrywa aż 93% jego dziennego zapotrzebowania.

Po trzecie, aronia jest prawdziwą

“bombą witaminową”

. Zawiera witaminy z grupy E i B, witaminę PP oraz C. 100 g suszonych owoców aronii pokrywa 34% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Po czwarte, jagody aronii zawierają dużą ilość

błonnika

, dzięki czemu stosuje się je w problemach układu pokarmowego. Błonnik aroniowy usprawnia pracę jelit i zapobiega zaparciom. Biorąc pod uwagę fakt, że aronia zawiera niewielką ilość kalorii, z powodzeniem może być włączona do diety odchudzającej.

Suszone owoce aronii, soki, dżemy, nalewek - każdej formie aronia zachowuje swoje cenne właściwości, dlatego warto ją docenić i sięgać po nią jak najczęściej.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama