Reklama

Co zrobić z olejem po smażeniu?

Jak utylizować olej po smażeniu – to pytanie zadają sobie wszyscy wielbiciele domowych frytek, pączków i innych specjałów, które wymagają przygotowania z dużą ilością tłuszczu. Wylanie resztek do zlewu lub toalety często wydaje się być najsensowniejszą i najwygodniejszą opcją. To poważny błąd, który może doprowadzić do domowej katastrofy. Tłumaczymy więc, co zrobić z olejem po smażeniu, by po kulinarnych eksperymentach pozostały wyłącznie miłe wspomnienia.

Gdzie wylewać olej po smażeniu? Kuchenne nawyki do weryfikacji

Istnieje wiele potraw, które trudno byłoby przyrządzić bez solidnej porcji tłuszczu. Zanurzamy w nim tradycyjne pączki, faworki oraz frytki, wykorzystujemy go niejednokrotnie do przygotowania dań typowych dla kuchni orientalnych. Po skończonym posiłku przychodzi pora na porządki, a niejeden szef kuchni uznaje, że zużyty olej powinien wylądować w zlewie lub ubikacji. Trudno o gorszy pomysł!

Gdzie wylewać olej po smażeniu? Najlepiej nigdzie! Zużyty tłuszcz oblepia rury, doprowadzając z czasem do zatorów. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że w odpływach często lądują też resztki żywności, szybko zauważymy, że woda przestaje swobodnie spływać, a z odpływu wydobywa się brzydki zapach. Osady na rurach sprawiają, że instalacje szybciej niszczeją, w skrajnych przypadkach nawet pękają. Pomoc hydrauliczna może okazać się nieodzowna, a takie interwencje bywają kosztowne.

Reklama

Zobacz: Palone masło: Jak je przygotować i do czego używać?

Co zrobić ze zużytym tłuszczem? Opcja dla minimalistów

Jeśli ilość tłuszczu, która została na patelni, nie jest zbyt duża, możemy z powodzeniem zebrać ją przy pomocy ręcznika papierowego. Gdzie wyrzucić olej jadalny? Takie odpadki powinny wylądować w pojemniku przeznaczonym na odpady zmieszane.

Co zrobić z olejem po smażeniu frytek?

Ziemniaczany przysmak to tak naprawdę tylko przykład. Odpowiednią procedurę postępowania z tymi specyficznymi resztkami żywności powinniśmy stosować w każdej sytuacji, w której zdecydowaliśmy się na posiłek przygotowywany w głębokim tłuszczu. Tak samo wygląda sprawa z przeterminowanym produktem.

  • Zużyty olej najlepiej jest gromadzić w butelce lub słoju, a następnie wyrzucić do pojemnika przeznaczonego na odpady zmieszane. Umiejętna segregacja śmieci nie tylko uchroni cię przed problemami z kanalizacją, ale jest także szalenie ważna w kontekście dbania o środowisko.
  • Zabezpieczony w szczelnym naczyniu tłuszcz po smażeniu można zawieźć również bezpośrednio do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK) - takie obiekty znajdują się na terenie każdej gminy.

Czy olej po smażeniu można ponownie wykorzystać?

To pytanie zadają sobie wszystkie osoby, którym bliska jest idea zero waste. Zakłada ona ograniczenie wytwarzanych na co dzień odpadków i ponowne wykorzystanie produktów, które mamy już w swoich zapasach. Z tego względu niektórzy decydują się na robienie ze zużytego oleju np. domowych świec.

Nie każdy jest jednak fanem robótek manualnych, stąd pytanie, czy taki tłuszcz nadaje się jeszcze do spożycia? Po pierwszym smażeniu można wykorzystać olej ponownie, trzeba jednak wziąć pod uwagę kilka wytycznych.

  • Przede wszystkim nie należy mieszać różnych rodzajów tłuszczu.
  • Można użyć oleju, który był podgrzewany maksymalnie do temperatury 190°C. Inaczej może zacząć wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje.
  • Przed ponownym użyciem należy go przecedzić, by wyeliminować ewentualne resztki żywności.
  • Tłuszcz należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku umieszczonym w chłodnym i zacienionym miejscu.

Polecamy:

Nie wiesz, co zrobić z mięsem z rosołu? Wykorzystaj te cztery pyszne przepisy

Co to jest tempura, czyli kilka słów o japońskiej sztuce przygotowywania dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: olej po smażeniu frytek | smażenie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama