Reklama

Co zrobić, by ser dłużej zachował świeżość?

Ser to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Bez niego nie byłoby pizzy i zapiekanek, kanapki wyglądałyby dość mizernie, a wino nie smakowałoby tak dobrze. Na rynku dostępnych jest wiele gatunków: gouda, edam, emmentaler, cheddar, parmezan, gorgonzola, brie… Smakosze serów mają w czym wybierać. Aby jednak dłużej cieszyć się ich świeżością, należy przechowywać sery w odpowiedni sposób. Kilka prostych wskazówek z pewnością pomoże zapobiec sytuacji, kiedy nieświeży ser musi wylądować w koszu. Oto one:

Precz z plastikową folią Kiedy kupujemy ser w osiedlowym sklepiku lub supermarkecie, najczęściej jest on zawijany w plastikową folię. Zaraz po powrocie do domu należy go z niej uwolnić! Folia nie pozwala mu oddychać, a do tego ser przechodzi jej zapachem i traci swój wyjątkowy aromat. Papier woskowy lub pergamin Do przechowywania sera najlepiej nadaje się papier woskowy lub pergamin. Tak zawinięty ser umieszczamy w plastikowej torebce. Papier oddziela ser od torebki, a ta z kolei zapobiega jego wyschnięciu. Jeśli nie chcemy używać materiałów plastikowych, wówczas zamiast torebki możemy użyć folii aluminiowej. Papier woskowy i pergamin musimy wymieniać za każdym razem, kiedy odwijamy ser.

Nie za dużo, nie za mało powietrza Ser powinien “oddychać”, bo jeśli zawiniemy go za ciasno, wówczas może zebrać się na nim pleśń. Z kolei jeśli będzie miał za dużo powietrza, szybciej wyschnie. Co z miękkimi serami? Sery miękkie, takie jak ricotta czy mozzarella wymagają specjalnego traktowania. Ponieważ są bardzo wilgotne, szybciej się psują, dlatego najlepiej przechowywać je w oryginalnych opakowaniach. Mozarella może być przechowywana w lodówce do 7 dni, ale musi pozostać w oryginalnym roztworze lub w osolonej wodzie, którą należy wymieniać codziennie lub co 2 dni.

Czas przechowywania Ser najlepiej smakuje, kiedy jest świeży, dlatego kiedy wkładamy go do lodówki, warto na opakowaniu zapisać datę. Czas przechowywania sera zależy od jego miękkości. Sery miękkie i wilgotne nie powinny być przechowywane dłużej niż 2 tygodnie. Sery twarde natomiast nie dłużej niż 4 tygodnie. Trzeba jednak pamiętać, że każdy kolejny dzień to utrata smaku i aromatu, dlatego lepiej kupować mniejsze porcje i zjadać je w ciągu kilku dni. Olej - naturalna ochrona przed pleśnią Jeśli chcemy przechowywać ser w pojemniku, warto posmarować go cienką warstwą oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub innego oleju roślinnego. Jeśli zacznie pojawiać się pleśń, to będzie osadzać się na oleju, nie na serze. Dzięki temu zachowa on świeżość i po usunięciu pleśni wciąż będzie nadawał się do jedzenia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama