Reklama

Co warto wiedzieć o czarnym pieprzu?

Czarny pieprz jest przyprawą, która znajduje się w każdym domu, jednak warto pamiętać, że ma nie tylko ceniony w kuchni smak, ale także walory zdrowotne. Reguluje procesy trawienne, pobudza metabolizm do sprawnej pracy, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, pomaga w leczeniu drobnych infekcji oraz problemów z cerą. Co jeszcze warto wiedzieć o czarnym pieprzu? Przekonajmy się.

Reklama

Pieprz czarny

Pieprz pozyskuje się z nasion rośliny o tej samej nazwie. Uprawia się ją w krajach o klimacie tropikalnym lub subtropikalnym. Pieprz kwitnie przez cały rok, dlatego często uprawia się go również jako roślinę ozdobną. Jego niewielkie owoce wykorzystuje się w najczęściej w kulinariach. Co ciekawe, znane nam różne rodzaje pieprzu (czarny, czerwony, biały, zielony) tak naprawdę pochodzą z jednej rośliny. Kolor oraz smak uzależniony jest od terminu zbioru, a także długości czasu suszenia, poddawania procesowi fermentacji oraz użycia różnych metod konserwacji (np. marynowania).

Co można znaleźć w pieprzu?

Pieprz zawdzięcza swój smak piperynie, związkowi chemicznemu z grupy alkaloidów, który znajduje się w zewnętrznej części ziarna. Substancja ta ma ostro-gorzki smak oraz kremowo-żółtą barwę. Przypisuje się jej wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim pomaga zmniejszać wchłanianie tłuszczu, a także ułatwia przyswajanie cennych witamin z pokarmów, takich jak witamina C, A oraz z grupy B. Piperyna działa korzystnie na układ pokarmowy: pobudza organy do wydzielanie większej ilości kwasów żołądkowych i usprawnia procesy trawienne. Poza tym korzystnie działa na skórę: przyczynia się do zwiększenia ilości melanocytów. Piperyna zaliczana jest również do antyoksydantów oraz środków przeciwzapalnych oraz przeciwbakteryjnych.

Zalety spożywania pieprzu

Spożywanie pieprzu szczególnie polecane jest osobom, które cierpią z powodu problemów trawiennych, takich jak niestrawność czy zatrucia, ponieważ piperyna ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Poza tym niewielka ilość zmielonych ziarenek łagodzi bóle żołądka, nudności oraz działa przeciwwymiotnie. Osoby, które cierpią z powodu otyłości, mogą pić codziennie na czczo szklankę wody z odrobiną pieprzu. Piperyna usprawnia pracę jelit i żołądka oraz podkręca metabolizm, a także pomaga zredukować tkankę tłuszczową. Należy pamiętać, że najlepszy efekt uzyska się zmieniając nawyki żywieniowe oraz ćwicząc.

Pieprz jest szczególnie wskazany osobom z infekcjami dróg oddechowych. Piperyna stymuluje odporność i zwiększa wchłanianie m.in. witaminy C. Szczypta ostrej przyprawy świetnie wpływa na prawidłowe ukrwienie błony śluzowej nosa. Dodanie pieprzu do inhalacji pomaga udrożnić zatkane drogi oddechowe.

Jak pieprz działa na skórę?

Czarny pieprz działa kojąco na skórę. Działanie antybakteryjne pomaga usunąć niedoskonałości, takie jak np. trądzik. Wystarczy wymieszać łyżeczkę pieprzu w szklance wody i przemywać codziennie twarz. Mieszanka ma również działanie tonizujące: jej regularne stosowanie pomaga ograniczyć ilość wydzielanego przez skórę sebum, a także dokładnie oczyścić zatkane pory. Zawarta w czarnym pieprzu piperyna stymuluje skórę do produkcji melanocytów – komórek pigmentowych odpowiedzialnych za kolor skóry. Dzięki temu łatwiej usunąć wszelkie przebarwienia oraz zmniejszyć widoczność bielactwa. Pieprz jest również naturalnym środkiem dezynfekującym drobne skaleczenia i zadrapania: zastosowanie przyprawy niszczy bakterie oraz ułatwia gojenie się ran.

Nietypowe zastosowania pieprzu

Czarny pieprz ma szerokie zastosowanie, nie tylko w kuchni czy kosmetyce, ale gospodarstwie domowym. Przede wszystkim pieprz chroni kolory ciemnych ubrań. Wystarczy wysypać do bębna pralki łyżkę zmielonej przyprawy albo w małym materiałowym woreczku umieścić kilka całych ziarenek. Intensywny zapach pieprzu pomoże również pozbyć się z domu mrówek. Wystarczy rozsypać przyprawę w miejscu ich częstych wędrówek – najlepsze działanie mają świeżo zmielone ziarenka.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama