Reklama

Co musisz wiedzieć na temat jajek?

Jajka są niezwykle popularnym i odżywczym produktem spożywczym. Trudno sobie wyobrazić bez nich naszą kuchnię. Zawierają całe mnóstwo składników odżywczych i wykazują właściwości, które można wykorzystać nie tylko w gotowaniu, pieczeniu czy smażeniu. Wciąż jednak wydaje się, że niewiele o nich wiemy. Niniejszy artykuł ma na celu zmianę tego stanu rzeczy. Oto 7 niezwykłych właściwości jajek.

Reklama

Żółtko jaja wpływa na rozwój mózgu

Żółtko jajka są jednym z najbogatszych źródeł witaminy B – kompleks i choliny, które są związane z działaniem neuronów i zmniejszaniem stanu zapalnego. Wspomagają również rozwój mózgu u płodu. Dieta bogata w cholinę wpływa korzystnie na nasze samopoczucie. Cholina rozbijana jest na substancje chemiczne wykorzystywane w procesie metylacji mającej wpływ na nasze poczucie szczęścia.

Kolor jajka

Jajka mogą mieć różny kolor, ale nie świadczy ono o ich jakości. Ta sama kura może znosić jaja w skorupkach o różnym zabarwieniu.

Dlaczego świeże jajka trudniej obiera się po ugotowaniu?

Jeśli surowe jajko jest dłużej przechowywane, komórki w skorupce powiększają się, przez co kurczy się zawartość jajka. Dlatego też łatwiej jest je obrać po ugotowaniu. Jajka zwykle pozostają świeże dłużej niż nam się wydaje. Ich przydatność do spożycia to zwykle 5 tygodni.

Czy jajko jest świeże?

Jeśli mamy wątpliwości co do świeżości jajek i nie wiemy, jak długo przechowywane były w lodówce, oto prosty sposób na przekonanie się, które jajka są świeże, a które nie.

a) Do 2 szklanek wody wsyp 2 łyżki soli.

b) Delikatnie umieszczaj jajka w wodzie.

c) Jeśli jajko tonie, oznacza to, że jest świeże. Jeśli płynie w kierunku dna po skosie, oznacza to, że zaczyna gnić. Jeżeli unosi się na powierzchni, jest zgniłe.

Jajka kur z wolnego wybiegu

Fakt, że jajko zostało zniesione przez kurę z chowu bezklatkowego nie oznacza, że kura ta jest szczęśliwsza i zdrowsza. Określenie „z wolnego wybiegu” oznacza, że koguty i kury mają dostęp do wybiegu przez pewien czas. Farmerzy stosują termin „chów bezklatkowy”, jeśli kury spędzają większą część czasu na wybiegu.

Błonka w jajku działa jak maseczka pod oczy

Rozbij jajko i delikatnie obierz, tak by nie zniszczyć błonki znajdującej się pod skorupką. Możesz jej używać jak maseczki pod oczy (uważaj jednak, by nie dostała się do oczu). Pozostaw do wysuszenia, a następnie zmyj wodą. Taką maseczkę możesz wykonywać za każdym razem, gdy potrzebujesz jajek do smażenia czy pieczenia.

O czym mówi nam kolor żółtka?

Pomarańczowe lub ciemnożółte żółtko mówi nam, że zawiera ono więcej karotenoidów, co wskazuje na pochodzenie od kury mającej zróżnicowane pożywienie. Oznacza to, że jajko zawiera większą ilość witaminy A i zawiera kwasy tłuszczowe omega – 3. Zawartość białka i tłuszczu zwykle jest taka sama jak w przypadku innych jajek. Z kolei mętne żółtko jaja świadczy o tym, że jest ono świeże. Jeśli jest przejrzyste, lepiej je wyrzućmy. Jeśli żółtko ma zabarwienie różowawe i opalizuje, oznacza to, że zaczyna gnić.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama