Reklama

Ciecierzyca: Zdrowa alternatywa dla masła czy kebabów i nie tylko

Ciecierzyca kształtem i smakiem najbardziej przypomina groch. Stanowi obowiązkowy składnik kuchni wegetariańskiej, ale z uwagi na bogatą listę składników mineralnych i witamin do diety powinien ją włączyć każdy. Dostarczy nam przede wszystkim łatwo przyswajalnego przez organizm białka pochodzenia roślinnego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli ciecierzycę połączysz z pastą sezamową (tahini), oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny; wyczarujesz domowy hummus, który możesz śmiało wykorzystać jako dodatek do chleba lub jako dip do warzyw. Do czego jeszcze możemy wykorzystać apetyczną ciecierzycę? Wszystkie potrzebne wskazówki znajdziesz poniżej.

Reklama

Co znajdziemy w ciecierzycy?

Ciecierzyca to przykład tak zwanej "bomby odżywczej", bo zawiera wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze; w tym przede wszystkim białko roślinne (w 100 gramach produktu odnajdziemy aż 8,86 gramów aminokwasów). witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, mangan, cynk - oraz skrobię.

Dlaczego warto sięgać po ciecierzycę?

- ciecierzyca pomaga kontrolować poziom cukru we krwi,

- ciecierzyca wpływa korzystnie na stan kości,

- ciecierzyca wspomaga stabilizację ciśnienia tętniczego,

- ciecierzyca może pozytywnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi,

- ciecierzyca reguluje pracę układu trawiennego,

- ciecierzyca pomaga walczyć z zaparciami,

- ciecierzyca pomaga zrzucić zbędne kilogramy; szybko zaspokaja apetyt i zapewnia sytość na długi czas,

- ciecierzyca poprawia stan i wygląd skóry, włosów i paznokci.

Ciecierzyca: Zastosowanie w kuchni

Ciecierzyca jest idealnym składnikiem dań jednogarnkowych, zwłaszcza gulaszu. Warto dodać ją do zupy, sałatki czy farszu pierogów. Świetnie komponuje się z pomidorami, awokado, serem twarogowym, parmezanem, makaronami, czosnkiem, marchewką, pietruszką, rukolą czy kaszą jaglaną albo owocami morza.

Doskonale współgra dalej z takimi przyprawami jak: tymianek, rozmaryn, kolendra, curry, kumin, gałka muszkatołowa, cynamon itp. Ale nie dodawajmy ich za dużo, by nie przyćmiły smaku cieciorki.

Bez niej nie ma hummusu, czyli smacznej pasty przeznaczonej do smarowania chleba. W klasycznej wersji wystarczy zmiksować cieciorkę z tahini (pasta sezamowa), czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.

Ale hummus może mieć też inne wersje, np. gdy dodamy do niego pieczoną paprykę.

Jak przygotować hummus?

Jeśli ugotowaną ciecierzycę połączysz z pastą sezamową (tahini), oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny; wyczarujesz domowy hummus, który możesz śmiało wykorzystać jako dodatek do chleba lub jako dip do warzyw.

Falafele alternatywą dla kebabów

Falafele przygotowywane są z przyprawionej ciecierzycy, którą zwija się w kulki albo kotlety. Mogą śmiało stanowić alternatywę dla popularnych kebabów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama