Reklama

Chleb esseński - właściwości zdrowotne

Chleb esseński, czasami nazywany chlebem Ezechiela, uznawany jest dziś za bardzo prymitywny. Powstaje on ze skiełkowanego ziarna. Chleb ten trzeba wypiekać w niskiej temperaturze lub nawet spożywać na surowo. Praktycznie w całości składa się naturalnych, nieprzetworzonych składników. Udało mi się was już przekonać? Jeśli nie do końca to rzućcie okiem na 10 korzyści płynących z jedzenia tego starożytnego chleba.

Jest bogaty w minerały i witaminy

Nasiona, orzechy i ziarna zawierają największą ilość substancji odżywczych w momencie kiełkowania. Chleb esseński pieczony jest w niskich temperaturach, dzięki czemu zachowuje wiele witamin i minerałów. Wysokie temperatury sprawiają, że wiele z tych korzystnych składników zostaje bezpowrotnie zniszczonych.

Komercyjna produkcja chleba pozbawia go wielu witamin i składników odżywczych. Wielkie firmy najczęściej mielą ziarna zbóż na białą mąkę, usuwając otręby i kiełki. Traci się w ten sposób liczne składniki mineralne i witaminy. Metoda produkcji chleba esseńskiego sprawia jednak, że zachowuje on większość z nich.

Zawiera naturalne enzymy roślinne

Chleb esseński zawiera w sobie kiełkujące ziarna m.in. żyta i pszenicy. Są one mielone, mieszane z wodą i następnie gotowane przez około 12 godzin. Ze względu na ten specyficzny sposób produkcji, ziarna chleba esseńskiego pozostają częściowo surowe (dlatego też zyskał on miano "żywego chleba"). Zachowują one również wszystkie naturalne enzymy - pomocne przy trawieniu pokarmów włóknistych, orzechów i nasion.

Składniki rosną dużo szybciej

Ziarna zbóż zawierają najwięcej składników odżywczych wówczas , gdy kiełkują. Zalane wodą ziarna kiełkują zaledwie po kilku dniach. Proces ten stymuluje wytwarzanie witaminy A, B i C oraz większych ilości żelaza, wapnia, potasu oraz białka.

Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy

Antyoksydanty pomagają organizmowi w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników, które sieją spustoszenie w komórkach naszego ciała. Mogą one np. wywoływać choroby nowotworowe lub różnego rodzaju choroby skóry.

Wykonany przy pomocy kiełkujących ziaren, nasion i orzechów chleb esseński zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Związki te są niezwykle pomocne w eliminowaniu niekorzystnych produktów przemiany materii (wolnych rodników) z organizmu. Z tego też powodu jedzenie tej odmiany chleba może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, przedwczesnego starzenia się i nieodwracalnego uszkodzenia tkanek.

Potrafi łagodzić reakcje alergiczne

Niektórzy ludzie są uczuleni na pszenicę i często jest to dla nich wyjątkowo frustrujące. Muszą stale uważać na wszystko, co jedzą. Najmniejszy błąd dietetyczny może okazać się prawdziwą katastrofą i doprowadzić do poważnych problemów na najbliższe kilku godzin (lub nawet dni). Pszenica powoduje również zaparcia i nadmierną produkcję śluzu.

Sytuacja wygląda dużo lepiej w przypadku chleba esseńskiego, wykonanego z kiełkujących ziaren pszenicy. Jedzenie go znacząco zmniejsza podobne objawy i reakcje alergiczne, nawet u osób z nietolerancją na pszenicę. Dużą rolę odgrywa tu proces kiełkowania, które przekształca skrobię w cukry.

Zawiera bardzo mało glutenu

Ludzie z nietolerancją na pszenicę często są wrażliwi również na gluten. Jedzenie chleba jest dla nich najczęściej niemożliwe - chyba, że następne kilka dni chcą spędzić w łóżku.

Mam jednak dobrą wiadomość - chleb esseński jest idealnym rozwiązaniem dla ludzi cierpiących na te dolegliwości. Zawiera on zdecydowanie mniej glutenu niż pełnoziarniste produkty pszeniczne. Osoby wrażliwe na gluten mogą jeść go do woli, nie martwiąc się o uporczywe problemy zdrowotne.

Warto jednak zaznaczyć, że chleb ten nie powinien być spożywany przez osoby chore na celiakię lub ze skrajnie silną alergią na gluten.

Zawiera duże ilości białka i mało tłuszczu

Kiełkujące ziarna to świetne rozwiązanie, jeśli chcesz stracić kilka niepotrzebnych kilogramów. Chleb esseński zawiera tylko 75% kalorii i zdecydowanie więcej białka od swoich pełnoziarnistych odpowiedników. Trzeba też dodać, że zawiera on tylko 40% tłuszczu, który występuje w chlebach pełnoziarnistych. Czy muszę pisać więcej?

Smakuje lepiej niż chleb razowy

Jednym z podstawowych zarzutów, jakie ludzie mają wobec chleba, jest jego brak smaku. Jednak zdecydowanie lepiej jest jeść coś, co nie ma smaku (oczywiście z odpowiednimi dodatkami) niż kwaśny i odrobinę cierpki chleb razowy.

Na szczęście mamy również inną alternatywę. Proces kiełkowania przekształca część skrobi w cukry. Dzięki temu chleb esseński jest dużo słodszy w smaku niż większość innych chlebów.

Jest całkowicie naturalny

Komercyjny chleb jest pyszny, jednak smak ten ma swoją cenę. W jego produkcji stosowane są pestycydy, herbicydy oraz wysoko przetworzona mąka.

Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w przypadku chleba esseńskiego. Nie bez powodów nazywany jest on przecież "żywym pokarmem". Wiele jego składników spożywamy w stanie surowym. Nie znajdziemy w nim żadnej wysoko przetworzonej mąki oraz sztucznie dodanych substancji odżywczych, które zostały wcześniej usunięte we wczesnym procesie produkcji. Warto też zaznaczyć, że wielu producentów produktów z skiełkowanego ziarna nie stosuje żadnych pestycydów i herbicydów. Brzmi fantastycznie, prawda?!

Jest bogaty w błonnik

Obficie występujące w chlebie esseńskim skiełkowane ziarna są niesamowicie bogatym źródłem błonnika. W żywności pochodzenia roślinnego występują dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Błonnik rozpuszczalny znajdziemy w produktach spożywczych, takich jak: owoce, owies, jęczmień i suszona fasola. Spowalnia on procesy trawienne i pomaga zachować uczucie sytości na dłużej. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej jest nam zgubić kilka kilogramów. Natomiast pszenica jest bogatym źródłem nierozpuszczalnego błonnika, który działa jak naturalny środek przeczyszczający. Wspomaga on pracę naszego żołądka oraz proces usuwania odpadów przez jelita.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama