Reklama

Cebula może zwalczać raka i przeciwdziałać chorobom serca

Cebulę często nazywa się „królową warzyw”. Jest stosowana prawdopodobnie we wszystkich kuchniach świata. Wykazuje także wiele unikalnych właściwości prozdrowotnych i antyseptycznych. Jest bogatym źródłem witaminy A, witaminy B, witaminy C, wapnia, magnezu i żelaza. Spożywanie surowej cebuli stymuluje funkcjonowanie wątroby, natomiast gotowana cebula łagodzi zaparcia i wzdęcia. Nawet obierki z tego warzywa mają właściwości zdrowotne – ugotowane mogą wyleczyć biegunkę. Wysoka zawartość siarki nadaje cebuli charakterystyczny zapach, ale także w wielu aspektach działa korzystnie na stan naszego zdrowia. Przedstawiamy najważniejsze właściwości prozdrowotne cebuli.

Reklama

Przeciwdziała chorobom serca

Wysoka zawartość flawonoidów w cebuli pełni kluczową rolę w zapobieganiu wystąpienia chorób serca. Niektóre składniki zawarte w tym warzywie przeciwdziałają także odkładaniu się płytek krwi w naczyniach krwionośnych, zapobiegając powstawaniu zakrzepów.

Zwiększa gęstość kości

W ciągu ostatnich dziesięcioleci przeprowadzono wiele badań, których wyniki pokazały, iż składniki cebuli odgrywają ważną rolę w utrzymywaniu odpowiedniej gęstości kości. Kobiety, ze względu na menopauzę i zwiększone ryzyko osteoporozy, są bardziej narażone na utratę ich gęstości. Badacze utrzymują, iż włączenie cebuli do codziennej diety może pomóc kobietom w okresie menopauzy zmniejszyć ryzyko złamania kości biodrowej.

Zwalcza raka

Przeciwutleniacze występujące w cebuli pomagają zmniejszyć ryzyko pojawienia się różnego rodzaju nowotworów. Składniki cebuli biorą udział w niszczeniu wolnych rodników, których działanie przyczynia się do rozwoju raka gardła, jajników i okrężnicy.

Działa przeciwzapalnie

Przeciwutleniacze obecne w cebuli wykazują także silne działanie przeciwzapalne. Jest to możliwe dzięki przeciwdziałaniu utleniania się kwasów tłuszczowych. Im bardziej ulegają one utlenianiu, tym większe istnieje ryzyko wystąpienia obrzęków w organizmie.

Przeciwdziała infekcjom i wspomaga regulację cukru we krwi

Do prozdrowotnych właściwości cebuli można także zaliczyć zwalczanie infekcji i korzystny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.

Jak należy spożywać cebulę?

Jeśli chcemy korzystać ze wszystkich dobrodziejstw, jakie ma w sobie cebula, ważne jest odpowiednie jej przyrządzanie i spożywanie. Należy zjadać ją bezpośrednio po pokrojeniu, ponieważ w ciągu dwóch godzin jej właściwości przeciwzapalne nikną. Z kolei smażenie lub gotowanie przez 10 minut sprawia, że tracimy jej właściwości przeciwbakteryjne.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama