Reklama

Cebula: Działa przeciwnowotworowo i zapobiega cukrzycy

Zwykle przy krojeniu doprowadza nas do łez, ale doceniamy ją za jej niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Nie dość, że działa jak naturalny antybiotyk i eliminuje wszelkie stany zapalane i bakterie, to jeszcze wykazuje działanie przeciwnowotworowe, zapobiega cukrzycy wzmacnia układ odpornościowy, uwalnia od stresu i obniża poziom złego cholesterolu - LDL. Dowiedzmy się o niezastąpionej w kuchni cebuli i jej właściwościach nieco więcej, bo naprawdę warto.

Reklama

Cebula zapobiega cukrzycy

Pojedyncza porcja cebuli zawiera 27 procent rekomendowanej dziennej dawki biotyny. Ta cenna witamina z grupy B posiada wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia, z których jedną jest zwalczanie objawów cukrzycy typu 2. Przeprowadzone badania sugerują, że połączenie biotyny z chromem stymuluje regulację poziomu cukru we krwi i jest w stanie obniżyć odporność na insulinę.

Wspiera zdrowie skóry

Biotyna jest także niezwykle istotna dla utrzymania zdrowia naszej skóry. Wykorzystywana jest w leczeniu kruchych i łamliwych paznokci (choć w środowisku naukowym nadal toczy się dyskusja nad jej rzeczywistą skutecznością) i utrzymania w zdrowiu naszej skóry.

Wzmacnia układ odpornościowy organizmu

Cebula zawiera zarówno witaminę C, jak i substancje chemiczne, dzięki którym witamina ta jest dużo lepiej przyswajana przez nasz organizm. Co to oznacza? Zdrowszy i bardziej efektywny system odporności.

Działa przeciwnowotworowo

Kwercetyna jest czymś więcej niż tylko śmiesznie brzmiącym wyrazem. Jest ona także roślinnym flawonoidem, który zawiera silne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki wywołujące nowotwory.

Wolne rodniki są związkami chemicznymi, które uszkadzają membrany komórek, powodując ich śmierć. Cebula jest bogata w kwercetynę i dlatego stanowi silną broń w walce z nowotworami.

Uwalnia od stresu

Kwercetyna pomaga także chronić organizm przed skutkami stresu. Kiedy znajdujesz się w stresowej sytuacji, twój organizm zaczyna produkować kortyzol. Choć obecność kortyzolu w organizmie jest zupełnie normalna, jego nadmiar może prowadzić do uszkodzenia mięśni i powodować rozpad białek w organizmie. I tu właśnie zastosowanie ma cebula. W okresach przewlekłego stresu, blokuje enzym uruchamiający wydzielanie kortyzolu. Zatem następnym razem, kiedy będziesz uginać się pod stresem związanym z pracą, pamiętaj, aby mieć pod ręką kilka surowych cebulek do przegryzienia.

Obniża cholesterol

Surowa cebula pobudza produkcję zdrowego cholesterolu, który potrzebny jest organizmowi, aby zachować zdrowie.

Przeciwdziała stanom zapalnym

Cebula posiada właściwości przeciwzapalne, które wpłyną korzystnie na osoby cierpiące na bóle stawów i artretyzm. Jednakże korzyści betalainy nie ograniczają się tylko do pomocy przy opuchniętych stawach - wszystkie choroby mają swoje korzenie w przewlekłych stanach zapalnych, zatem każdy powinien jeść pokarmy bogate w przeciwutleniacze.

Obniżenie ciśnienia krwi

Siarka zawarta w cebuli działa jak naturalny rozpuszczalnik i zapobiega gromadzeniu się i zlepianiu płytek krwi. Jest to niezwykle korzystne dla obniżenia ciśnienia i minimalizowania prawdopodobieństwa wystąpienia ataków serca i udarów. Jeśli płytki twojej krwi zaczynają tworzyć zatory, jesteś bardziej podatny na te problemy. A pamiętasz kwercetynę? Zapobiega ona także nabudowywaniu się osadów w arteriach, co obniża ryzyko wystąpienia ataku serca i udaru.

Wspiera trawienie

Cebula jest bogata w błonnik, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego systemu trawienia i jego regularnego oczyszczania się. Zapobiega on bólom trawiennym i pomaga w rozdrabnianiu pokarmu oraz jego przemieszczaniu się przez jelita.

Sprzyja zwiększeniu gęstości kości

Cebule poprawiają wytrzymałość i gęstość kości. Jedno z badań pokazało, że kobiety w okresie menopauzy, które włączają większe ilości cebuli do swojej diety, zmniejszają (o około 20 procent) ryzyko rozwinięcia problemów zdrowotnych związanych z układem kostnym.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama