Reklama

Anyż. Jak wpływa na nasze zdrowie?

Anyż jest przyprawą o silnym korzennym i słodkim smaku. Choć jego wygląd jest nietypowy i przyciąga wzrok, to za sprawą aromatu, nie każdy za nim przepada. Anyż jest cenioną przyprawą, którą wykorzystuje się także w leczeniu wielu dolegliwości. Działa bowiem antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Jego skuteczne działanie było znane już starożytnym: właściwości były znane zarówno Egipcjanom, jak i Rzymianom. Co warto wiedzieć o tej przyprawie? Jak ją stosować? Przekonajmy się.

Co trzeba wiedzieć o anyżu?

Anyż gwiazdkowy, znany też jako anyż gwiaździsty, jest owocem drzewa z rodziny cytryńcowatych – badianu właściwego. Roślina, która pochodzi z południowo-wschodniej Azji, nie posiada imponujących rozmiarów, ale niektóre okazy mogą osiągnąć nawet osiem metrów wysokości. Najbardziej interesujące są owoce: ośmioramienne gwiazdki, które, po wysuszeniu, są stosowane przede wszystkim jako przyprawa. Wyróżnia je charakterystyczny korzenny smak i zapach.

Anyż i anyżek

Anyż gwiaździsty jest często mylony z inną przyprawą: pochodzącą z rośliny o nazwie biedrzeniec anyż (zwany również anyżkiem). Obie odznaczają się podobnym działaniem, ale różnią się smakiem. Wykorzystuje się je w sztuce kulinarnej, a także w kosmetyce, farmaceutyce czy przemyśle spożywczym. Obie przyprawy posiadają substancję czynną – anetol – który ma działanie przeciwbólowe, grzybobójcze oraz bakteriobójcze.

Jak wykorzystywać anyż gwiaździsty?

Anyż gwiaździsty jest najczęściej wykorzystywany jako dodatek do wielu potraw i deserów. Dodaje oryginalnego smaku wypiekom, kompotom, budyniom, ale także nalewkom ziołowym i likierom. Anyż jest również naturalnym źródłem olejków eterycznych, a także kwasu szikimowego, który jest wykorzystywany w produkcji wielu leków, m.in. na przeziębienie czy grypę.

Anyż na działanie układu pokarmowego

Anyż gwiaździsty najlepiej oddziałuje na układ pokarmowy. Przede wszystkim poleca się go po spożyciu tłustych i ciężkostrawnych potraw: działa wiatropędnie i rozkurczowo. Pobudza jelita do działania, poprawia metabolizm oraz ułatwia trawienie. Anyż gwiaździsty jest również przydatny dla osób starszych, które mają problem z apetytem: wzmacnia go, neutralizuje nudności oraz zwiększa przyswajalność cennych substancji odżywczych przez jelita.

Anyż na infekcje

Anyż gwieździsty wspiera pracę układu odpornościowego, który łatwiej pokonuje infekcje, takie jak przeziębienie czy grypa. Pomaga szczególnie na ból gardła i chrypę. Anyż ma również działanie odkrztuszające, dzięki temu ułatwia pozbycie się zalegającej wydzieliny.

Anyż w kosmetykach

Działanie anyżu zostało docenione przez koncerny kosmetyczne i często wykorzystuje się go w produkcje preparatów pielęgnacyjnych. Wyjątkowo korzystnie wpływa na kondycję cery – zmniejsza wydzielanie sebum, co minimalizuje powstawanie wyprysków, zaskórników, wągrów czy trądziku.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama