Reklama

Amarantus: Wspomaga odchudzanie, rozprawia się z toksynami

Uprawa amarantusa była popularna wśród Inków, Majów i Azteków. Roślina służyła nie tylko jako pokarm, ale przypisywano jej również magiczne właściwości. Dziś amarantus wrócił do łask i stał się na tyle popularny, że nazywa się go „zbożem XXI wieku”. Ilość wartości odżywczych w roślinie jest zadziwiająca: to źródło witamin, minerałów oraz mikroelementów, które korzystnie działają na cały organizm. Wszystko to sprawiło, że jest uznawany za tzw. superfood. Amaratnus jest łatwo dostępny i powinien znaleźć się w codziennej diecie. Dlaczego? O właściwościach tej niezwykłej rośliny dowiesz się z artykułu.

Reklama

Amarantus: Co trzeba o nim wiedzieć?

Amarantus, znany również jako szarłat, jest rośliną, której uprawa ma wielowiekową tradycję. Osiąga imponujące rozmiary (do trzech metrów wysokości) i zachwyca swoimi kwiatami, które przyjmują różną barwę - najczęściej mienią się purpurą i odcieniami fioletu i różu. To sprawia, że amarantus jest nie tylko rośliną użytkową, ale również ozdobną. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ziarna, które są niewiele większe od maku. Amarantus w klasyfikacji botanicznej jest pseudozbożem.

Uprawa amarantusa

Amarantus uprawiany jest w wielu miejscach na świecie. Pochodzi z terenów Ameryki Południowej i tam znajduje się najwięcej jego plantacji. Spotykany jest również w Azji i w umiarkowanym klimacie. Najcenniejsze są ziarna amarantusa, które były wykorzystywane w tradycyjnej kuchni amerykańskiej. Można je nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sieci. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się również łodygi, pędy oraz liście rośliny.

Wykorzystanie amarantusa

Z ziaren najczęściej pozyskuje się mąkę. Nie tylko nie zawiera glutenu, ale jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Poza tym znaleźć można w niej drobną frakcję skrobi, która jest lepiej przyswajalna niż ta znajdująca się w ziemniakach czy kukurydzy. Mąka jest przydatna do przygotowania makaronów, pieczywa oraz deserów. Nadaje im delikatnego orzechowego posmaku, a także zwiększa trwałość produktów. Oprócz mąki i ziaren w sklepach można spotkać również popping, czyli podobne do popcornu prażone ziarna amrantusa, które mogą być smaczną i zdrową przekąską, a także dodatkiem do deserów, jogurtów, itd.

Co można znaleźć w amarantusie?

Oprócz łatwo przyswajalnego białka, amarantus obfituje w inne, cenne składniki. Znaleźć w nim można aminokwasy: lizynę, tryptofan i metioninę, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu, a co za tym idzie, zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia schorzeń układu krążenia. Jednak najcenniejszym składnikiem jest swalen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Nie tylko ułatwia usunięcie nadmiaru toksyn z organizmu, ale także zmniejsza ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów oraz może spowalniać procesy starzenia się organizmu.

Witaminy i minerały

Amarantus jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znaleźć w nim można witaminy A, C i E, które zaliczają się do antyoksydantów i pomagają chronić skórę przed czynnikami zewnętrznymi, a także mogą stymulować odporność organizmu. Warto wspomnieć o obecności pierwiastków, takich jak wapń, fosfor, magnez i potas, które korzystnie wpływają na prawidłowy rozwój układu kostno-stawowego, czy układu krążenia. W amarantusie znaleźć można błonnik pokarmowy, który jest sprzymierzeńcem jelit: poprawia ich perystaltykę, a także sprzyja procesom odchudzania.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama