Reklama

Acerola: Właściwości i zastosowania

Acerola to jeden z najlepszych owoców wzmacniających odporność. Zawiera dziesięć razy więcej witaminy C niż porzeczki czy cytrusy, a w dodatku ta cenna substancja jest niemal w całości przyswajana przez nasz organizm. Jakby tego było mało, acerola jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów. Jej spożywanie przynosi też wymierne korzyści dla skóry, włosów i paznokci. Sprawdź, jakie właściwości i zastosowania ma acerola.

Czym jest acerola i co zawiera?

Acerola pochodzi z Ameryki Środkowej. Owoce tego wiecznie zielonego krzewu nazywane są też „wiśniami z Barbados”. Mają jasnoczerwony kolor i osiągają do 3 cm średnicy, są drobne i lekko spłaszczone. Przypominają nieco nasze czereśnie. W środku znajdziemy jasny i soczysty miąższ. Acerolę od lat wykorzystywano w medycynie naturalnej do zwalczania infekcji układu oddechowego, a nawet anemii, ospy wietrznej i dolegliwości wątrobowych. Do najcenniejszych substancji znajdujących się w tym egzotycznym owocu można zaliczyć witaminę C (kwas askorbinowy), a także inne przeciwutleniacze: karotenoidy i antocyjany. Acerola zawiera też witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk i wapń.

Obecnie acerola uprawiana jest też na Madagaskarze i Wyspach Kanaryjskich. W Polsce można uprawiać ją w doniczce jako roślinę ozdobną (kwitnie na różowo lub czerwono przez większą część roku). W sprzyjających warunkach owoce pojawią się po 3-4 latach.

Właściwości aceroli

Acerola zyskała sławę jako najlepsze naturalne źródło witaminy C. Warto wiedzieć, że spożycie zaledwie trzech niewielkich owoców pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Co więcej, jest ona nawet w 90% wchłaniania w jelitach (w przypadku syntetycznej witaminy C większość jest niestety wydalana). Dzięki temu acerola rewelacyjnie poprawia odporność i ułatwia zwalczanie infekcji górnych dróg oddechowych. Wzmacnia i uszczelnia też naczynia krwionośne, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób serca. Witamina C zwiększa też wchłanianie żelaza do organizmu, co chroni przed anemią. Bierze również udział w syntezie kolagenu, który jest odpowiedzialny za jędrność i elastyczność skóry, a także prawidłowe funkcjonowanie stawów. Acerola jest też naturalnym lekiem na alergię – reguluje poziom histaminy, dzięki czemu niweluje objawy uczulenia. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Wiśnie z Barbados dzięki witaminie A i przeciwutleniaczom skutecznie spowalniają również procesy starzenia się. Usuwają z organizmu wolne rodniki i chronią komórki ciała przed uszkodzeniami. Dzięki temu opóźniają tworzenie się zmarszczek i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. Acerola poprawia też koloryt skóry i kondycję włosów oraz paznokci. Stosowana zewnętrznie pomoże zwalczyć trądzik i inne niedoskonałości skóry.

Zastosowania aceroli

Świeże owoce aceroli ze względu na tendencję do szybkiego psucia się nie są dostępne w Polsce. Jednak w sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy je w postaci soków, dżemów, a nawet sproszkowanego ekstraktu. Sok najlepiej dodawać do letniej wody, a dżem i ekstrakt do jogurtu, płatków śniadaniowych, koktajli owocowych i deserów. Warto wiedzieć, że także w tej postaci acerola zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji i wzmocni naszą odporność w sezonie zimowo-wiosennym.

Z dobroczynnych właściwości tych egzotycznych owoców korzysta również przemysł kosmetyczny. W sklepach i drogeriach znajdziemy wiele kremów i maseczek do twarzy zawierających ekstrakt z aceroli. Dzięki niemu szybciej uporamy się z trądzikiem i opóźnimy powstawanie zmarszczek.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama