Reklama

8 sposobów na wykorzystanie palmy kokosowej

Kokosy nie są zwykle częścią naszej codziennej diety. Jednak ich popularność rośnie z każdym dniem -coraz więcej ludzi dowiaduje się o licznych właściwościach zdrowotnych wody kokosowej, mleka kokosowego i oleju kokosowego. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak wiele części tej wspaniałej rośliny można wykorzystać. Niektórzy nazwali drzewo kokosowe "rośliną życia" i nie jest to bynajmniej przesada. Może być ono wykorzystane do produkcji paliwa, jako schronienie oraz pożywienie. Kokosem powszechnie nazywane jest zarówno drzewo, jak i pochodzący z niego owoc (odmiana pestkowca), co dla wielu może okazać się odrobinę mylące.

Reklama

Łuski orzechów kokosowych

Łuską nazywana jest część kokosa otaczająca jego zewnętrzną powłokę. Znaleziono dla niej szereg zastosowań, w tym produkcję energii (może być wykorzystywana jako alternatywa dla węgla). Palona łuska jest również niezwykle skuteczna na komary - większość owadów nie przepada za jej charakterystycznym zapachem. Włókno kokosowe (uzyskiwane z łuski tego owocu) jest naturalnym włóknem, wykorzystywanym do produkcji różnego rodzaju artykułów gospodarstwa domowego, w tym lin, sznurków, szczotek oraz mat. W niektórych regionach świata wykorzystywane jest do wypełniania materacy. Łuski orzechów kokosowych są również wykorzystywane w produkcji materiałów podłogowych.

Łupina orzechów kokosowych

Łupiny orzechów kokosowych, podobnie jak łuski, mogą być wykorzystane jako źródło energii. Mogą służyć również jako miski, pomysłowe naczynia i inne przedmioty codziennego użytku. Niektórzy wykorzystują je do tworzenia instrumentów muzycznych lub jako elementy dekoracyjne w akwariach. Zmielone łupiny orzecha kokosowego są składnikiem wielu produktów złuszczających. Niekiedy wykorzystywano je nawet w roli kruszywa do wzmacniania belek żelbetowych.

Drewno palmy kokosowej

W niektórych rejonach świata drewno dojrzałej palmy kokosowej stosowane jest do produkcji mebli, a nawet budowy domów. Na Hawajach jest ono wykorzystywane do tworzenia kajaków, bębnów i różnego rodzaju pojemników. W innych rejonach świata drewno plamy kokosowej jest stosunkowo nowym źródłem drewna dla budownictwa i innych zastosowań komercyjnych. Cieszy się jednak coraz większą popularnością. Powoli staje się alternatywą dla twardego drewna, produkowanego z gatunków drzew uznawanych za ekologicznie zagrożone.

Liście drzewa kokosowego

Liście tego drzewa można wykorzystać na wiele różnych sposobów. W wielu rejonach świata (tam gdzie palmy występują naturalnie) używane są jako miotły, kosze i maty. Niekiedy pełnią one również rolę materiału do pokrycia dachu i mogą być wykorzystywane do osłonięcia tymczasowego schronienia. Centralna żyłka liścia drzewa koksowego jest twarda i może być stosowana jako kijek na szaszłyki lub rozpałka. Jeśli jednak chcemy by liście dobrze się paliły należy usunąć je z drzewa i cierpliwie poczekać aż wyschną.

Korzenie drzewa kokosowego

Nawet włókniste korzenie palmy kokosowej mogą okazać się przydatne. Wykorzystuje się je do produkcji barwnika - rozdrobnione fragmenty korzeni gotuje się w wodzie (podobnie jak w przypadku korzeni innych roślin). Są one również źródłem w produkcji leku, stosowanego do leczenia dyzenterii i biegunki. Jeszcze innym sposobem na ich wykorzystywanie jest produkcja płynu do płukania ust. Natomiast jeśli kiedyś utkniesz na bezludnej wyspie, pełnej palm kokosowych, możesz spokojnie użyć ich korzeni w roli szczoteczki do zębów!

Woda kokosowa

Wodą kokosową nazywany jest płyn, który znajduje się wewnątrz orzecha kokosowego. Młode kokosy posiadają zieloną łupinę i białą łuskę oraz zawierają zdecydowanie więcej wody, niż starsze odmiany tych owoców. Miąższ młodych kokosów jest również znacznie bardziej miękki. Dojrzałe kokosy (które najczęściej spotykamy w sprzedaży) są brązowe i owłosione (ich charakterystyczne włosy to oczywiście łuska).

Woda kokosowa jest tak czysta i sterylna, że w czasie II wojny światowej w sytuacjach kryzysowych, używana była zamiast sterylnej glukozy i wprowadzana bezpośrednio do żyły pacjenta. Obecnie cieszy się ona coraz większą popularnością wśród sportowców jako zdrowy i orzeźwiający napój.

Miąższ kokosowy

Miąższ kokosowy to biała, mięsista substancja, która znajduje się wewnątrz skorupy orzecha. Jest on wyjątkowo zdrowy i pożywny. Odpowiednio starty i suszony miąższ sprzedawany jest jako tzw. wiórki kokosowe. Używany jest również do produkcji mleka kokosowego, będącego głównym składnikiem specjalnych kremów i jogurtów. Oczywiście mleko kokosowe i krem ​​kokosowy sprzedawane są również osobno. Znalazły zastosowanie zarówno w gotowaniu, jak i jako popularny składnik drinków i innych napojów.

Olej kokosowy

Olej kokosowy, podobnie jak mleko kokosowe, pochodzi z mięsistego miąższu tego owocu. Jest on jednak zdecydowanie bardziej pożądany ze względu na swoje rozległe i zróżnicowane zastosowanie. Olej koksowy idealnie nadaje się do gotowania, lecz można wykorzystać go również jako środek nawilżający skórę, odżywkę do włosów, płyn do płukania ust, a nawet środek na wszy. Jest niezwykle często wykorzystywany jako składnik kosmetyków i mydła. Jego podstawowe właściwości prozdrowotne to wspieranie systemu odpornościowego oraz zapewnienie zdrowego metabolizmu i prawidłowej pracy tarczycy. Olej kokosowy może okazać się pomocny przy utracie masy ciała i dostarczaniu mu potrzebnej energii. Jest również doskonałym środkiem na poprawę zdrowia naszego serca.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama