Reklama

8 powodów, dla których migdały pomogą zrzucić wagę

Wiedziałaś o tym, że orzechy spożywane w umiarkowanych ilościach są idealnym sposobem na zrzucenie wagi? Próbowałaś używać do tego migdałów? Jeśli nie, to nadszedł czas, abyś poczuła na własnej skórze ich wspaniałe właściwości. Otyłość jest problemem dotykającym ludzi we wszystkich grupach wiekowych, a aby się go pozbyć, stosujemy rygorystyczne diety i ćwiczenia. Spożywanie migdałów, pomaga w zrzuceniu wagi. Okazało się, że osoby będące na restrykcyjnej diecie, w skład której wchodziły również migdały, straciły więcej kilogramów, niż osoby spożywające złożone węglowodany. Co ciekawe, dieta z migdałami zawierała 40% tłuszczu, a z węglowodanami 18%. Jak migdały pomagają w zrzuceniu wagi? Migdały pochodzą z Zachodniej Azji i są kultywowane na całym świecie. Owoc zamknięty jest w twardej, owalnej skorupce i jest chrupiący. Są dwa rodzaje migdałów – gorzkie i słodkie.

Reklama

Zdrowe tłuszcze:

Migdały są jednym z najlepszych produktów, pomagających zrzucić wagę. Zawierają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9. Inaczej niż tłuszcze nasycone i trans, które zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, zdrowe tłuszcze im zapobiegają. Przeprowadzono eksperyment, w którym poddano badaniom osoby, spożywające 40 g migdałów dziennie przez 4 tygodnie. Okazało się, że miały one znacznie wyższy poziom witaminy E i jednonienasyconych tłuszczy, bez przybrania na wadze.

Idealne źródło białka:

Migdały są bogate w białko, które jest zdrowszą alternatywą dla czerwonego mięsa. Już 30 g tych orzechów zawiera taką samą ilość białka, co chude mięso. Spożywając produkty z dużą zawartością białka, zmniejszasz ilość węglowodanów, co pozytywnie wpływa na twoją wagę.

Składniki odżywcze:

Składniki odżywcze zawarte w migdałach, zmniejszają ilość tłuszczu w organizmie. Migdały zawierają ich dużą ilość, a odżywione ciało sprawia, że twój apetyt staje się mniejszy. Jeśli odżywiasz się niezdrowo, to mózg wysyła sygnały do ciała, które powodują niepohamowany apetyt, a co za tym idzie zwiększa się twoja masa ciała.

Orzechy są niskokaloryczne. W 10 migdałach znajduje się 75 kalorii. Są one bogate w witaminę E, błonnik, jednonienasycone tłuszcze, witaminy z grupy B takie jak niacyna, ryboflawina, biotyna, cynk czy kwas oleinowy. Około 30 g migdałów zapewnia 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Witaminy z grupy B w nich zawarte hamują apetyt na słodycze, a kwas oleinowy zmniejsza uczucie głodu. Wszystkie te składniki odżywcze są potrzebne do produkcji energii przez organizm.

Zmniejszają ilość tłuszczu na brzuchu:

Badania wykazują, że spożywanie około 60 g migdałów dziennie, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Dieta bogata w jednonienasycone kwasy MUFA, pomaga zmniejszyć ilość tłuszczu w okolicy podbrzusza. Migdały posiadają także niski indeks glikemiczny i zapobiegają nagłym skokom poziomu cukru we krwi po posiłku. Dieta z niskim indeksem glikemicznym pomaga w zrzuceniu wagi, w szczególności osobom z podwyższonym ryzykiem cukrzycy.

Sytość:

Wysoka zawartość włókien w migdałach, sprawia, że są one sycące, a jednocześnie nie zawierają dodatkowych kalorii. Produkty bogate w błonnik zapobiegają wchłanianiu się tłuszczu i kalorii, ponieważ wiążą one tłuszcz, który w rezultacie nie może być wchłonięty w ściany jelit. Dodatkowo produkty te, wolno się trawią, zapewniając nam stały poziom energii. Aby zwiększyć działanie migdałów, spożywaj je wraz ze skórką.

Inne właściwości:

Oprócz tego, że migdały pomagają w zrzuceniu wagi, to posiadają one również inne właściwości.

Zdrowie serca:

Badania potwierdzają, że osoby, które spożywają migdały 5 razy w tygodniu, są mniej narażone na zawał serca i udar. Eksperymenty przeprowadzone na Uniwersytecie Harvard'a pokazały, że kobiety jedzące więcej niż 140 g migdałów dziennie, miały o 35% mniejsze prawdopodobieństwo chorób serca, niż kobiety, które rzadko jadły orzechy.

Migdały zawierają flawonoidy, które zapobiegają chorobom serca oraz chronią układ sercowo-naczyniowy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i utrzymują w zdrowiu nasze serce. Z kolei kwas oleinowy jest jednonienasyconym tłuszczem, który zmniejsza ilość niezdrowego cholesterolu LDL oraz zwiększa ilość lipoproteiny wysokiej gęstości.

Skóra:

Migdały są używane jako składnik aktywny w wielu kosmetykach do skóry i włosów. Są one bogate w witaminę E, która chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami słonecznymi. Z kolei olej z migdałów używany jest w aromaterapii do masażu ciała. Wchłania się on łatwo w skórę, pozostawiając ją nawilżoną i zdrową. Olej z migdałów niweluje również podrażnienia i stany zapalne.

Włosy:

Migdały zawierają pozytywnie wpływające na włosy składniki odżywcze takie jak witamina A, B1, B2, B6 i D oraz kwasy tłuszczowe omega i jednonienasycone kwasy, które wnikają we włosy, sprawiając, że są one zdrowe i ładne. Z kolei magnez zmniejsza wypadanie włosów i sprawia, że są one długie i mocne.

Sposoby na włączenie migdałów do diety:

Kupuj migdały w ich naturalnej postaci, bez dodatku soli i innych substancji.

Jedz garść prażonych migdałów przed snem. Są one niskokaloryczne, przez co są idealną przekąską. Błonnik w nich zawarty sprawia, że będziesz najedzony i nie będziesz miał ochoty na niezdrowe jedzenie.

Migdały są uniwersalne i pasują prawie do każdego posiłku. Możesz je dodać do płatków śniadaniowych lub owsianki, posmarować kromkę chleba masłem migdałowym, lub dodać je do zupy. Sprawią one, że dania będą bardziej sycące, przez co zjesz ich mniejszą ilość oraz będziesz miał więcej energii.

Możesz także pokroić lub zmielić migdały i dodać je do sałatki lub potraw smażonych na dużym ogniu. Nadadzą się one również do koktajlu i jogurtu. Migdały pokrojone w cienkie paski, dodawane są też do deserów, słodyczy czy lodów.

Wprowadź migdały do swojej diety i rozpocznij zrucanie wagi już dziś!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama