Reklama

8 naukowo udowodnionych zalet pikantnych produktów

Na pewno często jadasz w restauracjach, gdzie serwują bardzo pikantne potrawy. Niektórzy ludzie jedzą ostre potrawy, chociaż ociekają potem i robią się czerwoni. Dlaczego? Może lubią ten smak i są od niego uzależnieni? A może wiedzą, że pikantne potrawy są bardzo dobre dla ich zdrowia. Oto kilka korzyści płynących ze spożywania pikantnych produktów.

Pomagają spalać kalorie

Okazuje się, że pocenie się podczas jedzenia ostrych pokarmów ma jakiś cel. Według badań zjedzenie talerza pikantnego dania zwiększa metabolizm o 8%.

Inne badania wykazały, że po zjedzeniu pikantnej zakąski zjada się mniej głównego dania. Więc jeśli chcesz stracić na wadze, rozważ dodanie ostrych przypraw do swojej diety.

Chronią serce

Wiele badań udowodniło, że ludzie, którzy żyją w krajach, gdzie często spożywa się pikantne potrawy, mają mniej ataków serca niż osoby żyjące w krajach, gdzie je się łagodniejsze potrawy. Dzieje się tak dlatego, że papryczki chili zmniejszają skutki złego cholesterolu. Dodatkowo kapsaicyna, substancja odpowiedzialna za ostry smak, pomaga zwalczać stany zapalne (stany zapalne to jeden z powodów ataków serca).

Pomagają w bólu

Nie jest łatwo wytłumaczyć tego w naukowy sposób, ale najprościej mówiąc, kapsaicyna potrafi złagodzić niektóre sygnały wysyłane przez system nerwowy do mózgu, a przez co łagodzi uczucie bólu. Dlatego też kapsaicyna jest częstym składnikiem kremów i maści na ból –  jej palące działanie eliminuje źródło bólu.

Potrafią wydłużyć życie

Badanie przeprowadzone w Chinach (w którym wzięło udział prawie 500,000 osób) wykazało, że ludzie jedzący pikantne potrawy każdego dnia mieli obniżone ryzyko śmierci o 14%. Ludzie, którzy przeprowadzali to badanie, twierdzą, że jest jeszcze za wcześnie, by połączyć ostre przyprawy z wydłużeniem życia, jednak rezultaty wyglądają obiecująco. Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania pikantnych potraw, nikogo nie zdziwi, jeśli przedłużą życie o rok czy dwa.

Są pełne składników odżywczych

Codzienne spożywanie chili sprawi, że łatwiej zaspokoisz dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, w tym kilka witamin, jak witamina A i C oraz różne minerały.

Potrafią poprawić nastrój

Jedzenie pikantnych potraw sprawia, że w mózgu dochodzi do wydzielania hormonów szczęścia, jak serotonina, która walczy z depresją, niepokojem, złością i stresem. To może tłumaczyć, dlaczego ludzie jedzący pikantne potrawy wyglądają na szczęśliwszych, nawet jeśli pocą się i skręcają z bólu.

Mogą zapobiegać nowotworom

Według niektórych lekarzy i ostatnich badań kapsaicyna może mieć taki sam wpływ na niektóre odmiany raka co leki przeciwnowotworowe. Możliwe, że kapsaicyna jest tak silna, że potencjalnie może zabić komórki nowotworowe białaczki i spowolnić rozrost śmiertelnych nowotworów.

Mogą pomóc przy problemach żołądkowych

Ostre jedzenie na chory żołądek? To prawda! Najnowsze badania sugerują, że zjedzenie pikantnych potraw może obniżyć poziom soków trawiennych, zmniejszyć krwawienie do żołądka, a także obniżyć ryzyko wrzodów o 53%.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama