Reklama

8 błędów w grillowaniu

Twoje potrawy z grilla może są smaczne, ale czy nie mogłoby być lepsze? Fakt, że od lat grillujesz tak samo nie oznacza, że nie można przyrządzać swoich potraw jeszcze lepiej. Może chciałabyś coś poprawić? Może coś zmienić? Eksperci od grillowania ujawniają dziś, jakie najczęściej popełniamy błędy i jak ich unikać.

Nie rozgrzewasz grilla

Jeśli odpowiednio rozgrzejesz grill, mięso szybciej się upiecze i będzie bardziej soczyste i delikatne. Połóż pokrywkę w momencie, gdy grill osiągnie idealną temperaturę - pomiędzy 170 a 180° C.

Nieodpowiednio przyprawiasz

Użycie nieodpowiedniej marynaty może zniszczyć twoje potrawy z grilla. Nie używaj marynat z wysoką zawartością cytrusów i cukru, które sprawią, że mięso będzie się szybko palić. Możesz też pominąć marynatę i użyć suchych przypraw, takich jak sól, pieprz, papryka i brązowy cukier, które należy wetrzeć przed upieczeniem.

Nie czyścisz grilla

Poświęć trochę czasu na dokładne wyczyszczenie grilla. Resztki jedzenia zbierające się z czasem osadzają się na kratkach tworząc kleistą maź, która może zniszczyć piękny kolor potraw. Czyścimy ruszt zaraz po skończeniu pieczenia. Połóż pokrywę i pozostaw palące się węgle na 10 do 15 minut. Użyj metalowej szczotki do wyszorowania kratek.

Nie myślisz o bezpieczeństwie

Umyj dokładnie ręce po przyrządzaniu surowego mięsa. Zadbaj o to, aby żadne tace, talerze czy sztućce, które miały kontakt z surowym mięsem, nie miały kontaktu z innymi pokarmami, takimi jak warzywa czy pieczywo. Jeśli musisz użyć naczyń, na których wcześniej leżało surowe mięso, umyj je pod gorącą wodą z płynem do naczyń.

Czekasz, aż stek się rozgrzeje

Pieczenie zimnych steków pozwala na lepsze kontrolowanie temperatury, co skutkuje uzyskaniem doskonale wypieczonego mięsa. Dlatego dobrze jest położyć na ruszt mięso prosto z lodówki. Grill musi być maksymalnie rozgrzany, a mięso lodowate.

Natłuszczasz grill

Bezpośrednie smarowanie kratek olejem nie jest najlepszą taktyką; tłuszcz nie pozostanie na ruszcie, ale będzie spływał po bokach i palił się na metalu w związku z wysoką temperaturą. Lepiej zamiast grilla, posmaruj tłuszczem mięso i warzywa.

Masz problem z podpaleniem

Jeśli używasz grilla na gaz, sprawdź, czy w butli z propanem nie ma pęknięć, które mogą być przyczyną potencjalnych wycieków. Podczas podpalania zdejmij pokrywę. Jeśli grill nie od razu się zapala, odczekaj pięć minut, aby opary gazu się ulotniły i spróbuj jeszcze raz. Nigdy nie wlewaj płynnej podpałki do węgla; może to spowodować powstanie wysokich płomieni.

Od razu tniesz mięso

Gotowa do cięcia zaraz, gdy mięso ląduje z grilla na talerzu? Lepiej jest poczekać kilka minut, aż mięso się ochłodzi. Podczas pieczenia mięsa wszystkie soki zaczynają krążyć w mięsie i trochę zostaje ich w środku. Jeśli przetniemy mięso od razu, sok wypłynie, co może sprawić, że mięso będzie suche. Jeśli pozostawimy mięso na pięć do dziesięciu minut, soki się wchłoną, a mięso będzie kruche.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama