Reklama

7 niesamowitych korzyści płynących z jedzenia słodkich ziemniaków

Rzadko sięgamy po słodkie ziemniaki, a są one idealnym dodatkiem do każdego posiłku, gdyż są zdrowe. Mogą być również idealną przekąską, jeśli przyrządzi się je z odrobiną oleju kokosowego i soli. Słodkie ziemniaki są częścią rodziny roślin, do której należą również buraki, marchew, pasternak, rzepa, brukiew i wiele innych. Mało kto wie, że pochrzyn jest również odmianą słodkiego ziemniaka. Kolejną korzyścią płynącą z jedzenia słodkich ziemniaków jest to, że zaspokajają one ochotę na słodkości, a dodatkowo cukier po ich spożyciu obniża się wolniej niż po spożyciu przetworzonych pokarmów. Oto kilka innych korzyści, dzięki którym słodki ziemniak to warzywo wyjątkowe.

Reklama

Pomaga kontrolować cukrzycę

Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, a ostatnie badania pokazują, że mogą obniżać poziom cukru we krwi i zmniejszać insolinoodporność u ludzi z cukrzycą. Wysokie stężenie błonnika pomaga osobom cierpiącym na cukrzycę pierwszego stopnia zmniejszać poziom cukru we krwi, a osoby z cukrzycą stopnia drugiego mogą mieć stabilniejszy poziom cukru, insuliny i tłuszczów we krwi. Średniej wielkości ziemniak ze skórką zawiera 6 gramów błonnika. Według Instytutu Medycyny mężczyźni powinni spożywać 25 gramów błonnika dziennie, a kobiety 38 gramów.

Wspomagają trawienie

Wysoki poziom błonnika obecny w słodkich ziemniakach wspomaga trawienie i wydalanie. Obecność magnezu również usprawnia działanie układu trawiennego.

Są bogate w składniki odżywcze

Zawierają dużo beta-karotenu, który po spożyciu zmienia się w witaminę A. Duży ziemniak pieczony w piekarniku, który ma 180 gramów, zawiera 1,730 mg witaminy A (Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wynosi 900 mg u mężczyzn i 700 mg u kobiet.).Witamina A jest bardzo ważna w przypadku zbilansowanej diety, bo pomaga w regulowaniu i usprawnianiu wielu funkcji organizmu (np. wspomaga wzrost i leczenie kości).

Zapobiegają wrzodom

Oprócz tego, że ziemniaki dobrze wpływają na wydalanie, pomagają również na wrzody, gdyż zawierają kompleks witamin z grupy B, beta-karoten, witaminę C, wapń i potas –  wszystkie te substancje pozytywnie wpływają na wrzody.

Pomagają zapobiec artretyzmowi

Beta-karoten, cynk, magnez i witaminy z grupy B zawarte w słodkich ziemniakach są bardzo pomocne w walce z artretyzmem. Dodatkowo, jeśli ugotujesz słodkie ziemniaki, pozostałą wodę możesz wetrzeć w stawy, by zmniejszyć ból wywołany tą chorobą.

Pomagają zapobiec nowotworom

Według badania przeprowadzonego na Harwardzie na Wydziale Zdrowia młodzi mężczyźni powinni spożywać dużo beta-karotenu, by zapobiec nowotworowi prostaty. W innym badaniu wykazano, że beta-karoten pomaga zapobiegać nowotworowi jelita grubego.

Poprawiają wzrok

Lekarze twierdzą, że niedobór witaminy A jest odpowiedzialny za pogorszenie fotoreceptorów oka, co negatywnie wpływa na wzrok. Zapobiec temu mogą pokarmy bogate w beta-karoten. Udowodniono również, że zawarte w słodkich ziemniakach antyoksydanty, jak witamina E i C, poprawiają wzrok i zmniejszają ryzyko chorób oczu.

Na co więc czekasz? Słodkie ziemniaki są zdrowe i w dodatku smaczne. Spróbuj wprowadzić je do swojej diety jak najszybciej.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama