Reklama

6 sposobów na wykorzystanie skórek po jabłku

Lubimy zjeść szarlotkę, ale też „jedno jabłko z wieczora trzyma z dala od doktora”. Co jednak zrobić z tymi wszystkimi skórkami od jabłka? Jeśli wrzucasz je do śmieci, tracisz coś, z czego można zrobić naprawdę niezły użytek ze względu na ich zdrową zawartość, ponieważ skórki jabłek organicznych zawierają sześć razy więcej przeciwutleniaczy niż ich miąższ.

Herbata jabłkowa

Ten pachnący napój łatwo jest przygotować i jest naprawdę smaczny. Wystarczy wlać 4 szklanki wody do rondelka i wrzucić do niego skórki z 6 organicznych jabłek, 1 laskę cynamonu (lub ½ łyżeczki zmielonego cynamonu) oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Gotuj przez około 15 minut, przecedź skórki i laskę cynamonową, a następnie osłodź łyżką miodu.

Galaretka ze skórek jabłka

Wszystko, czego potrzebujesz do wykonania tego pysznego deseru to gniazda nasienne i skórki z 12 – 15 jabłek organicznych, woda, cukier i nieco soku z cytryny. Po wysterylizowaniu słoików o pojemności 200 ml i ich pokrywek, zanurz gniazda nasienne jabłek i ich skórki w dużym garnku ze stali nierdzewnej. Dodaj tyle wody, aby przykryć wszystkie składniki i gotuj do momentu, gdy gniazda zrobią się miękkie i połowa wody wyparuje.

Teraz przecedź skórki i gniazda nasienne. Powstały płyn wlej z powrotem do garnka. Gotuj na dużym ogniu, często mieszając do momentu, gdy mikstura osiągnie konsystencję żelu. Przelej galaretkę do wysterylizowanych słoików. Pozostaw około centymetrową przestrzeń. Zakręć szczelnie dwuczęściową zakrętką. Gotuj w garnku z wodą przez 5 minut.

Niezwykły jabłkowy zapach

Zapomnij o kosztownych i nieestetycznych elektrycznych odświeżaczach do powietrza. Zagotuj na wolnym ogniu garść skórek z jabłka, a w domu będzie pachniało, jakbyś piekła szarlotkę. Umieść skórki na patelni, dodaj wodę i laskę cynamonu. To dobry sposób na pozbycie się z domu zapachów zwierząt i gotowanego jedzenia. Aby wykonać potpourri, wysusz skórki, kilka gniazd nasiennych i plasterków jabłka. Dodaj laskę cynamonową, 2 lub 3 plasterki imbiru i łyżkę całych goździków. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku do momentu, gdy będziesz chciała uzyskać piękny zapach. Wsyp je wtedy do dzbanka do zaparzania herbaty wypełnionego w 2/3 wodą.

Ocet ze skórek od jabłka

Ocet ten pysznie smakuje w sosach do sałatek, ale również jest doskonałym środkiem służącym do ekologicznego sprzątania i do pielęgnacji ciała. Do szklanego słoika wsyp skórki i gniazda nasienne jabłek, pozostawiając u góry 2 centymetry przestrzeni. Napełnij słoik wodą tak, by skórki i gniazda zostały zakryte. Przykryj słoik gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Przechowuj w ciepłym miejscu prze około miesiąc. Następnie przelej płyn i przechowuj go w szklanym słoiku.

Chrupki ze skórek z jabłka

Jest sposób na to, jak skórki jabłka zmienić w pyszną przekąskę. Należy zacząć od zmieszania skórek jabłek organicznych z cukrem cynamonowym. Zmocz skórki kilkoma kroplami wody, aby mieszanka się kleiła. Rozrzuć skórki na papierze do pieczenia na blaszce i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 120 stopni przez 1/2 godziny do momentu aż skórki będą skręcone i chrupkie. Przewróć skórki na drugą stronę i pozostaw do wystudzenia.

Koktajl z błonnikiem

Jeśli chcesz, aby w twojej diecie było więcej błonnika, dodaj kilka skórek z jabłka do porannego koktajlu. Następnym razem, kiedy będziesz robić szarlotkę lub inny posiłek z organicznymi jabłkami, nie wyrzucaj skórek; przechowuj je w foliowej torebce z zamknięciem w zamrażarce. Kiedy będziesz miała ochotę na koktajl, dodaj je, aby równocześnie dodać błonnika. Miksuj do uzyskania puszystej konsystencji.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama