Reklama

6 skutecznych sposobów na obniżenie ilości sodu w codziennej diecie

Eksperci wciąż spierają się, jakie ilości sodu są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Prawdą jest jednak, że wielu ludziom dobrze zrobiłoby ograniczenie jego spożycia. Naszym głównym źródłem sodu jest spożywany pokarm. Sprawia to, że stosunkowo łatwe jest ograniczenie jego ilość w organizmie poprzez odpowiednią dietę! Zredukowanie ilości spożywanej soli pomoże obniżyć ciśnienie krwi. Decyzja taka będzie miała również bardzo korzystne skutki dla zdrowia naszego serca, nerek i kości. Poniżej przygotowaliśmy dla was sześć prostych sposobów, które pomogą wam skutecznie zmniejszyć ilość sodu w codziennej diecie.

Jedz posiłki w domu

Restauracje i punkty masowego do swoich produktów dodają duże ilości soli. Jeśli chcesz skutecznie ograniczyć jej spożycie, to codzienne obiady najlepiej przygotowywać w domu. Dzięki temu będziesz mógł dokładnie zmierzyć, jakie ilość soli trafiają do twojego jedzenia. Jeśli jednak codzienne gotowanie jest dla ciebie zbyt czasochłonne, możesz to robić w weekendy i zamrażać odpowiednie porcje na resztę tygodnia.

Jedz dużo owoców i warzyw

Całkowite odrzucenie solniczki może okazać się niezwykle trudne. Zadbaj jednak, aby w twojej kuchni znalazło się dużo owoców i warzyw. Liczne badania potwierdziły, że regularne spożywanie żywności bogatej w potas pomaga zmniejszyć niektóre skutki spożywania sodu, takie jak wysokie ciśnienie krwi i rozszerzenie naczyń krwionośnych. Jeśli chcesz w pełni zneutralizować owe negatywne skutki, musisz często jeść bogate w potas produkty, takie jak pomarańcze, banany, ziemniaki, pomidory, suszone morele, melony i fasola.

Powoli ograniczaj korzystanie z soli

Całkowite usunięcie soli z diety jest bardzo korzystne, jednak mało prawdopodobne. Zdecydowanie łatwiej jest zmniejszyć jej spożycie (nawet o 25%) w kilku etapach. W ten sposób nawet nie zauważysz tej zmiany. Warto wiedzieć również, że częste spożywanie soli sprawia, że przyzwyczajasz się do jej smaku. Odstawienie jej staje się przez to bardzo ciężkie.

Czytaj etykiety na opakowaniach

Idealnym sposobem na unikanie soli jest pozostawienie wysoce przetworzonej żywności na sklepowych półkach. Zdecydowanie zdrowiej będzie wybrać świeże lub minimalnie przetworzone opcje. Informacje o wartościach odżywczych produktu można znaleźć na jego etykiecie. W ten sposób dowiesz się, które z ich zawierają najmniejsze ilości sodu. Warto również przeczytać wszystkie etykiety produktów, które najczęściej kupujesz (krakersów, wody mineralnej, kabanosów, mąki, sera, szynki itp). Dzięki temu będziesz wiedział, których z nich należy unikać.

Jedz niektóre pokarmy bez dodatku soli

Żeby ograniczyć ilość sodu w organizmie nie musisz oczywiście automatycznie zrezygnować ze wszystkich produktów spożywczych zawierających sól. Spróbuj jednak dodawać nie zawierające jej składniki do swoich zup, gulaszu i zapiekanek. Sól wykorzystaj tylko do poprawy smaku potrawy (z dużym umiarem). Mrożone warzywa i fasola zazwyczaj nie zawierają soli. Można również znaleźć pozbawione jej produkty konserwowe.

Poprawiaj smak potraw za pomocą przypraw i świeżych ziół

W powszechnym mniemaniu sól jest jednym z najlepszych dodatków, poprawiających smak potraw. Jest to oczywiście nieprawda - zdecydowanie lepsze są przyprawy i zioła! Dlatego też, zamiast ciągle sięgać po solniczkę, pozwól, aby na twoim stole dominowały takie rarytasy jak curry, pieprz, tymianek, czosnek i cebula. Nie tylko poprawią one smak każdej potrawy, ale przyniosą również wiele korzyści dla twojego zdrowia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama