Reklama

5 właściwości zdrowotnych śliwek

Owoc ten nie tylko dobrze smakuje, lecz także zaspokaja głód. Dowiedz się więcej o zdrowotnych właściwościach śliwek.

Reklama

Chroni twoje serce

Jedna średniej wielkości śliwka zawiera 113 mg potasu, który pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi oraz ryzyko udaru. Owoc ten zawiera także pigment, zwany antocyjanem, który chroni nas przed rakiem, niwelując ilość szkodliwych wolnych rodników.

Reguluje pracę jelit

Jedna suszona śliwka zawiera 1 g włókien, które pomagają regulować pracę jelit. Możesz spożywać je samodzielnie lub jako dodatek do jogurtu, lub muesli. Aby samemu zasuszyć śliwki, wsyp je do ugotowanej wody, ostudź, a następnie przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku.

Obniża poziom cukru

Śliwki posiadają niski indeks glikemiczny, przez co pomagają kontrolować poziom cukru oraz zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2.

Wzmacniają kości

Naukowcy z uniwersytetów na Florydzie oraz Oklahomie w ciągu roku przebadali gęstość kości wśród dwóch grup kobiet po menopauzie. Osoby z jednej grupy spożywali 100 g suszonych śliwek dziennie, a druga 100 g suszonych jabłek. Osoby z obydwu grup zażywały także wapń oraz witaminę D. Okazało się, że kobiety z grupy spożywającej śliwki posiadały istotnie większą gęstość kości w kręgosłupie oraz przedramionach.

Jedzenie 3-4 suszonych śliwek dziennie pomaga, także zneutralizować wolne rodniki niszczące komórki odpowiedzialne za pamięć.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama