Reklama

3 sposoby, jak obierać mango

Ten tropikalny owoc pochodzi z Indii i Azji Południowo -Wschodniej. Mango ma niesamowity smak. Prócz niezwykłego smaku i aromatu, mango jest pełne przeciwutleniaczy, które mają zdolność zwalczania raka jelita grubego, piersi, prostaty, płuc i białaczki. Mango utrzymuje poziom cholesterolu i cukru w normie. Wspomaga układ odpornościowy i trawienie, pomaga stracić na wadze oraz poprawić wzrok i życie seksualne. A jak szybko dobrać się do wnętrza tego słodkiego owocu? Wskazówki znajdziesz w dalszej części artykułu.

Reklama

Za pomocą szklanki

Aby uzyskać maksymalną ilość miąższu z mango, przetnij mango na dwie połówki. Przyłóż nóż w odległości 1cm od linii dzielącej owoc w połowie wzdłuż dłuższej osi. Otrzymasz dwie szerokie połówki mango. Teraz weź szklankę i przyłóż połówkę owocu do krawędzi szklanki. Upewnij się, że szklanka jest wystarczająco szeroka, aby objąć połówkę mango. Teraz ostrożnie zsuń mango po krawędzi szklanki. Dzięki temu w prosty i łatwy sposób uzyskasz soczysty miąższ z mango.

Obieraczką do owoców

Mango również świetnie obiera się obieraczką do owoców. Umyj mango pod bieżącą wodą i obierz ze skórki za pomocą obieraczki. Teraz potnij mango wzdłuż dłuższej osi, na dwie duże połówki. Następnie połówki pokrój w długie plastry. Teraz możesz rozkoszować się smakiem i aromatem mango.

Nożem

Umyte mango przetnij na dwie połówki. Przetnij noże wzdłuż szerokiego boku owocu, odsuwając nóż od osi o centymetr. Następnie w miąższu owocu natnij nożem linie wzdłuż i w poprzek tworząc siatkę. Uważaj, aby nie przebić skóry owocu. Teraz odwiń miąższ do góry, wywiń tak skórę na zewnątrz, aby wybrzuszył się miąższ mango. Używając noża odetnij starannie wszystkie kosteczki miąższu od skóry. Przycinaj miąższ blisko skóry, aby uzyskać jak najwięcej soczystego miękiszu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama