Reklama

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.

Reklama

Kuchenka mikrofalowa

Ten sposób jest najszybszy. Wystarczy owinąć kawałek chleba nawilżonym papierowym ręcznikiem. Owiniętą kromkę włóż do kuchenki mikrofalowej i włącz ją na 10 sekund przy maksymalnej wydajności. Następnie wyjmij chleb z kuchenki i odwiń ręcznik. Gotowe!

Piekarnik

Chociaż ta metoda trwa trochę dłużej, to działa równie świetnie. Ustaw piekarnik na 150 stopni. Owiń chleb folią aluminiową i włóż na 5-20 minut, w zależności od wielkości chleba. Małemu kawałkowi wystarczy 5 minut, podczas gdy większa porcja potrzebuje co najmniej 15-20 minut. Wyjmij zawiniątko, po przestudzeniu chleb jest gotowy do jedzenia.

Seler

Ta metoda spośród wcześniej wymienionych jest najdłuższa, ale równie skuteczna. Najlepiej sprawdza się na krojonych chlebie, lecz równie dobrze może pomóc staremu bochenkowi w całości. Wybierz 1-2 łodygi selera naciowego i włóż je do torebki z chlebem. Zapakowane produkty wkładamy do lodówki na noc. Rankiem zauważysz, że łodygi pora są suche, a chleb gotowy do jedzenia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama