Reklama

16 wspaniałych właściwości fig

Figi są owocami sezonowymi, wywodzącymi się z Grecji i Afganistanu i pochodzącymi z rodziny morwy. Posiadają one otwór zwany okiem, który pomaga w ich rozwoju, poprzez poprawę komunikacji ze środowiskiem. Figi dostępne są w wielu kolorach między innymi w żółtym, fioletowym, czerwonym, czarnym czy zielonym. Owoc ten posiada gładką skórkę i soczyste wnętrze wypełnione małymi, chrupiącymi nasionami. Oto 16 wspaniałych zdrowotnych, i nie tylko, właściwości fig

Zdrowe serce

Figi są znakomitym źródłem potasu, który pozwala kontrolować ciśnienie krwi. Z kolei rozpuszczalne włókno pektyna, zapobiega odkładaniu się cholesterolu. Liście tego owocu obniżają poziom trójglicerydów, zapobiegając tym samym zawałowi serca i udarom. Suszone figi zawierają fenole, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, które zmniejszają ryzyko chorób wieńcowych.

Waga

Figi są małokaloryczne i są bardzo dobrym źródłem dietetycznych włókien, które sprawiają, że czujesz się pełna i nie doświadczasz napadów głodu. Owoc ten działa jak naturalny środek przeczyszczający, przez co eliminuje toksyny z jelit, a im mniejszy ich poziom, tym szybszy jest proces zrzucania wagi.

Zdrowie układu pokarmowego:

Jak już wiadomo, obecność włókien w figach, powoduje, że działają one jak środek przeczyszczający. Dlatego też są one bardzo pomocne osobom cierpiącym na zaparcia. Zawierają one także żywe kultury bakterii, które wspomagają trawienie.

Zmniejszają ryzyko raka:

Liście fig hamują wzrost komórek nowotworowych, a zawarte w nich antyoksydanty, eliminują wolne rodniki oraz inne substancje powodujące raka. Owoc ten zmniejsza ryzyko między innymi raka piersi po okresie menopauzy.

Zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej:

Jedząc 3 lub więcej porcji fig dziennie, zmniejszasz związane z wiekiem ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Figi zawierają dużą ilość antyoksydantów, karotenoidów, witaminę A, C, i E, które wspomagają widzenie.

Zapobieganie cukrzycy:

Liście fig zmniejszają ilość insuliny potrzebnej cukrzykom. Z kolei potas w nich zawarty pomaga regulować poziom wchłoniętego po posiłku cukru.

Mocne kości:

Figi są doskonałym źródłem wapnia, które jest ważne dla utrzymania prawidłowej gęstości kości. Potas przeciwdziała jego utracie, spowodowanej wysoką zawartością sodu w diecie, przez co zapobiega powstawaniu ubytków kościach.

Pozytywny wpływ fig na skórę

Figi zawierają pozytywnie wpływające na naszą skórę minerały i witaminy takie jak miedź, fosfor, witamina A, C, i E, które sprawiają, że skóra wygląda młodziej.

Nawilżenie skóry:

Duża zawartość kwasów tłuszczowych omega 3, pomaga utrzymać skórę nawilżoną i w dobrej kondycji. Pasta z figi nałożona na usta nawilża je i usuwa z nich pęknięcia.

Niweluje skaleczenia i infekcje:

Nakładanie upieczonej figi na skórę, pomaga w takich dolegliwościach jak stany zapalne, czyraki, ropnie czy pryszcze. Pasta z figi nałożona na skórę, pomaga zwęzić pory oraz zmniejszyć wydzielanie sebum.

Dla zdrowej i promiennej skóry:

Duża zawartość wody w figach pomaga w pozbyciu się toksyn, zapobiegając tym samym powstawaniu pryszczy i trądziku. Zmniejsza ona również objawy egzemy i łuszczycy, sprawiając, że skóra staje się zdrowa i promienna. Miąższ figi nałożony na skórę twarzy, wspomaga wchłanianie się w nią składników odżywczych. Możesz zmieszać również pastę figową z jogurtem i wmasować ją w skórę twarzy, a następnie pozostawić na 15 minut. Po tym czasie możesz spłukać jej resztki letnią wodą.

Odblokowanie porów:

Aby przygotować peeling z fig, zmieszaj cukier w proszku, 2 łyżeczki soku pomarańczowego oraz 2 łyżki pasty figowej. Dodaj do tego kilka kropli oliwy z oliwek lub oleju migdałowego. Taki produkt możesz używać trzy razy w tygodniu. Enzymy zawarte w fidze usuną martwy naskórek, a cukier wygładzi skórę.

Rozjaśnienie cery:

Wysoka zawartość witaminy C pomaga rozjaśnić skórę. Aby przygotować maskę z fig, zmieszaj pastę figową, owsiankę w proszku oraz suszony proszek imbirowy. Dodaj do tego kilka kropli oleju z bergamotki i wymieszaj do uzyskania konsystencji gładkiej pasty. Maski używaj trzy razy w tygodniu.

Naturalne złuszczanie:

Skórka figi zawiera kilka aktywnych enzymów, które mogą być użyte jako środek złuszczający martwy naskórek. Wystarczy, że umyjesz obraną skórkę figi i pozostawisz ją do wyschnięcia. Następnie umyj twarz i przetrzyj ją wewnętrzną stroną skórki.

Odżywka do włosów z fig:

Figi są jednym z najpopularniejszych składników używanych w produktach do pielęgnacji włosów. Ich ekstrakt używany jest między innymi do produkcji masek i odżywek do włosów, ponieważ poprawia on ich kondycję i zapobiega ich łamaniu. Ekstrakt również nawilża włosy, jednocześnie ich nie przeciążając.

Olej z fig jest idealny do zniszczonych włosów. Nawilża on skórę głowy, sprawiając, że włosy są lśniące. Dodaj kilka kropli olejku z fig do maski do włosów, a następnie nałóż ją na włosy, jak i skórę głowy. Odczekaj godzinę i zmyj produkt.

Przyśpiesza porost włosów:

Figi zawierają takie składniki odżywcze jak magnez, witamina A, C i E, które potrzebne są dla utrzymania zdrowych włosów. Wspomagają one krążenie, przez co przyśpieszają wzrost włosa.

Zwiększona produkcja kolagenu:

Duża zawartość witaminy C przyczynia się do zwiększenia produkcji kolagenu, czyli białka, które jest budulcem włosa. Skutkuje to zmniejszeniem ich wypadania, spowodowanym ich łamaniem.

Zapobiega przedwczesnemu siwieniu:

Figi pozwalają na utrzymanie naturalnego koloru włosów przez długi czas, ponieważ zawierają miedź, która zapobiega przedwczesnemu siwieniu włosów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama