Reklama

15 zalet słodkich ziemniaków

Słodkie ziemniaki wyglądem przypominają może zwykłe ziemniaki, lecz należą do całkiem innej rodziny i gatunku. Są niebywale bogate pod względem zawartości minerałów i składników odżywczych. Najpopularniejsze odmiany słodkich ziemniaków mają żółto-pomarańczowy odcień lub biało-kremowy blask. Za ich słodki smak odpowiada beta-karoten - jest on związkiem bardzo potrzebnym w procesie przyswajania przez organizm witaminy A. jeśli w sklepach blisko ciebie znajdują się słodkie ziemniaki, nie zwlekaj i kup je, ponieważ są one także wielkim źródłem przeciwutleniaczy (nawet większym od jagód). oto 15 faktów o słodkich ziemniakach:

1. Słodkie ziemniaki idealne dla cukrzyków

Dzięki naturalnej zawartości cukru, słodkie ziemniaki polepszają przyswajanie insuliny i wyrównują poziom cukru we krwi.

2. Trawienie

Słodkie ziemniaki są bogate w błonnik, który polepsza procesy trawienne. Chroni to przed rakiem jelit i uwalnia od zaparć.

3. Chroni przed rozedmą płuc

Nałogowi palacze są często narażeni na rozedmę płuc i posiadają niedobory witaminy A. Karotenoidy zawarte w słodkich ziemniakach polepszają przyswajanie witaminy i wpływają na regenerację układu oddechowego.

4. Układ odpornościowy

Witamina D odpowiada za prawidłową pracę tarczycy, za zęby, nerwy, kości, skórę i poziom energii, a słodkie ziemniaki są wspaniałym źródłem tej witaminy.

5. Zdrowe serce

Potas zawarty w ziemniakach wpływa na ogólne zdrowie, na serce, likwiduje niekorzystne efekty działania sodu, wyrównuje poziom ciśnienia krwi oraz dba o optymalny poziom elektrolitów. Z pomocą witamy B6 potas chroni przed zapaściami, zawałami, atakami serca i innymi wyniszczającymi chorobami.

6. Zdrowe mięśnie i tkanki

Potas pozwala także zwalczać skurcze i opuchnięcia u osób intensywnie uprawiających sport. Dodaje też energii i ułatwia ruch. Potas także wycisza i uspokaja nerwy, oraz obniża poziom pulsu.

7. Przeciwutleniacz

Z pomocą karotenoidów, takich jak beta-karoten, słodkie ziemniaki są pomocne przeciw dnie moczanowej, artretyzmowi i astmie. Zwalnia także proces starzenia się organizmu oraz chroni przed rakiem piersi i płuc.

Wody płodowe

Kobiety w ciąży potrzebują wiele kwasu foliowego, który pomaga w tworzeniu pęcherza płodowego i wód. Słodkie ziemniaki stanowią doskonałe źródło kwasu foliowego.

9. Działanie antystresowe

Potas wyrównuje poziom wody w organizmie, przyspiesza przepływ tlenu i wyrównuje rytm serca. W połączeniu z magnezem działa na nas uspokajająco.

10. Witamina C

W słodkich ziemniakach znajduje się masa witaminy C, która jest odpowiedzialna za szereg istotnych funkcji w naszym organizmie.

11. Anemia

Słodkie ziemniaki są źródłem żelaza, który jest skuteczny przeciwko anemii, gdyż przyczynia się do produkcji białych i czerwonych krwinek.

12. Młodsza skóra

Wody, w której gotowałeś ziemniaki możesz użyć na swoją skórę. Zwalcza ona podrażnienia skóry, oczyszcza pory i eliminuje zbędne wypryski. Witamina C poprawia produkcję kolagenu, a witamina E wpływa na lepszy wygląd skóry. Dodatkowo woda taka likwiduje zmarszczki, opuchlizny oraz ciemne wypryski. Wszystko to dzieje się dzięki zawartości antocyjanów w ziemniakach.

13. Napięcie przedmiesiączkowe

Dzięki manganowi i żelazu słodkie ziemniaki zwalczają dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowym.

14. Zdrowe włosy – beta-karoten stymuluje porost włosów oraz chroni przed łupieżem i innymi chorobami włosów, a słodkie ziemniaki są bogate w ten związek.

15. Minerały

Minerały - takie jak potas, magnez, mangan, wapń i żelazo - znajdują się w słodkich ziemniakach. Są one także bogate w węglowodany, białka i enzymy trawienne.

Uwaga: jeśli w przeszłości miałeś problemy z kamieniami w drogach moczowych, skonsultuj się z lekarzem w sprawie spożywania ziemniaków. Prawdopodobnie zaleci ci wykluczenie ich z diety.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama