Reklama

15 owoców na wzmocnienie odporności

Zdrowotne właściwości owoców wzmacniających odporność pochodzą z znajdujących się w ich witamin, minerałów i fitochemikaliów, które pomagają organizmowi w walce i przeciwdziałaniu chorobom. Owoce zawierają także włókna, które są dobre dla układu trawiennego oraz luteinę, która wspomaga wzrok. Jednak mimo tylu dobroczynnych właściwości, spożycie owoców należy ograniczać, ponieważ zawarta w nich fruktoza powoduje wzrost poziomu insuliny, co z kolei powoduje problemy z ilością cukru we krwi, cukrzycę, choroby serca oraz otyłość. Ciesz się więc owocami z umiarem i nie pozwól aby zepchnęły one warzywa z twojego talerza!

Jagody

takie jak borówki oraz żurawina, maliny, jeżyny, wiśnie oraz truskawki są na samym szczycie listy owoców wzmacniających odporność. Zawierają one fitochemikalia (naturalne substancje roślinne) zwane antocyjanami, które nadają im żywe kolory. Jagody są przepełnione antyoksydantami, witaminami, minerałami oraz włóknem. Dostarczają one tych wszystkich składników odżywczych oraz zawierają niski poziom naturalnego cukru! Powstrzymują także wzrost kilu rodzajów nowotworów oraz przeziębienia, a także zmniejszają ciśnienie krwi, chronią przed udarem mózgu, artretyzmem oraz osteoporozą.

Awokado

jest jednym z niewielu owoców, które zawiera tłuszcz. Zawiera ono kwasy tłuszczowe, które łagodzą stany zapalne, kontrolują poziom cukru we krwi oraz są bardzo zdrowe dla naszych komórek. Oprócz tego, że awokado samo w sobie jest wypełnione składnikami odżywczymi to jeszcze wspomaga wchłanianie innych składników odżywczych znajdujących się w innych produktach.

Cytryny

są uniwersalnymi owocami oraz dostarczają wielu zdrowotnych właściwości. Oczyszczają one w naturalny sposób organizm oraz posiadają właściwości przeciwgrzybiczne i antyseptyczne przez co pomagają w zwalczaniu zarazków. Cytryny oferują bogactwo witamin i minerałów, takich jak witamina C oraz pomagają spowolnić wzrost komórek rakowych. Pomagają także utrzymać równowagę kwasową organizmu, która pozwala wzmocnić odporność.

Limonki

również są owocami uniwersalnymi oraz posiadają niezwykłe właściwości pozwalające przyśpieszyć procesy lecznicze w organizmie. Posiadają także właściwości antywirusowe, wspomagając produkcję białych krwinek, które pożerają wszystkie szkodliwe bakterie oraz martwe komórki.

Jedzenie jabłek oczyszcza organizm

Jabłka zawierają pektyny, które wiążą cholesterol, toksyny i metale ciężkie aby usunąć je z twojego organizmu. Oczyszczają także jelita, utrzymując je w zdrowiu, a także powodują zdrowy wygląd skóry.

Dzika róża

pomaga powstrzymać infekcję poprzez stymulowanie białych krwinek przez co uodparniasz się na przeziębienia. Dzika róża bardzo często wykorzystywana jest do produkcji herbatek wzmacniających odporność. Dzika róża jest podobnym do jagody owocem znajdującym się w krzewach róży. Jej owoce zawierają 20 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.

Pomarańcze

zawierają beta-sitosterole, które przeciwdziałają wzrostowi guzów oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Uniwersalność pomarańczy pozwala na cieszenie się tymi bogatymi we włókna owocami w całości bądź w smacznych daniach lub napojach!

Detoksykacja jest tym w czym dobry jest grejpfrut

. Grejpfruty także hamują rozwój nowotworów oraz obniżają cholesterol. Mają także właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciwpasożytnicze. Są także pomocne w zrzuceniu wagi.

Kiwi

bogate jest w witaminę C w ilości większej niż pomarańcze przez co dostarcza 120% dziennego jej spożycia dla osoby dorosłej. Zwiera także włókna. Jednak owoc ten może powodować reakcje alergiczne u niektórych dzieci.

Mango

jest przepysznym tropikalnym owocem bogatym w beta karoten, czyli prowitaminę witaminy A, która posiada właściwości przeciwgrzybicze oraz jest bardzo ważna dla funkcjonowania układu immunologicznego. Mango jest także jedynym owocem, który zawiera witaminę E, chroniącą komórki przed zniszczeniem oraz aktywuje przeciwciała zwalczające choroby.

Zdrowotne właściwości melona

pochodzą z beta karotenu. Z kolei witamina A odgrywa ważną rolę w produkcji białych krwinek, które zwalczają choroby. Melon jest także bogaty w witaminę C oraz pomaga chronić przed przeziębieniami, nowotworami oraz chorobami serca.

Granat

zawiera w sobie antyoksydanty, posiada właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. Sok oraz nasiona tego owocu hamują rozwój oraz rozprzestrzenianie się guzów. Granat pomaga także obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnić serce, odwrócić miażdżycę oraz pomóc w depresji.

Winogron

wzmacnia naczynka, przez co jest silnym środkiem poprawiającym cyrkulację oraz zapobiegającym chorobom serca. Owoce te są również bogate w antyoksydanty oraz pomagają utrzymać zdrowe oraz wolne od zniszczeń powodujących choroby komórki. Są one także dobrym sposobem na detoksykacje skóry, wątroby, nerek oraz jelit.

Kiedy będziesz kupował winogrona to sięgaj po czerwona zamiast białych, ponieważ czerwone winogrona zawierają antocyjany, które są antyoksydantami odbudowującymi odporność.

Wiśnie

zawierają silne związki chemiczne blokujące wzrost komórek nowotworowych. Bogate są w antyoksydanty przez co pomagają zwalczać choroby, wirusy i bakterie. Właściwości przeciwzapalne pozwalają wiśniom na pomoc w takich chorobach zapalnych jak artretyzm.

Enzym, bromelina, trawiący białko zawarty w ananasie

odpowiedzialny jest za wszystkie cudowne właściwości tego owocu. Bromelina zmniejsza stany zapalne, urazy, dyskomfort trawienny, zapalenie zatok oraz inne choroby zapalne. A poza tym ananasy są przepyszne!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama