Reklama

10 właściwości zdrowotnych nasion chia (szałwii hiszpańskiej)

Nasiona Chia (zwanej tez szałwią hiszpańską) to małe czarne nasiona, niezwykle bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Ich spożywanie przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z istnienia nasion Chia i ich niesamowitych właściwości. Z tego też powodu postanowiliśmy zaprezentować wam kilka argumentów, które być może skłonią was do dodania tych supernasion do swojej codziennej diety.

Są one bogate w składniki odżywcze i nie zawierają prawie żadnych kalorii

Dobrze wiemy, że nasiona Chia są bardzo małe. Są nawet mniejsze od nasion fasoli! Nie przeszkadza im to jednak zawierać ogromnej dawki składników odżywczych, które zapewnią nam zdrowego kopa.

Zawierają błonnik, białka, tłuszcze, wapń, mangan, magnez i fosfor. Warto przypomnieć również o wspominanych już kwasach tłuszczowych (omega-3 i omega-6) oraz cynku i potasie. Zaledwie garstka nasion Chia zapewni nam 30% zalecanego dziennego zapotrzebowania na magnez oraz 27% zapotrzebowania na fosfor. Brzmi to całkiem nieźle! Co więcej, każde z nasion zawiera jedynie 137 kalorii.

Posiadają mnóstwo przeciwutleniaczy

Jeśli w ostatnim czasie chciałeś poprawić swoją kondycję i stan zdrowia to prawdopodobnie słyszałeś o przeciwutleniaczach. Substancje te są niezwykle korzystne dla naszego układu krążenia. Pozwalają również powstrzymać rozwój wolnych rodników oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Mamy dla was dobrą wiadomość - jedna z podstawowych zalet prozdrowotnych szałwii hiszpańskiej wynika właśnie z tego, że jej nasiona pełne są przeciwutleniaczy. Nie mówimy tu oczywiście o jakichś nędznych, śladowych ilościach - zawierają ich w sobie nawet więcej niż np. jagody!

Zawierają w sobie mnóstwo protein

Jeśli jesteś wegetarianinem zapewne często spotykasz się z irytującym pytaniem "skąd właściwie bierzesz białko?". Teraz nareszcie możesz udzielić prostej odpowiedzi - z nasion Chia. Zawarte w nich białko jest naprawdę wysokiej jakości, znacznie lepsze, niż w wielu innych produktach spożywczych. Jeśli więc najdzie cię ochota możesz po prostu powiedzieć znajomym, że twoje białko jest lepsze niż ich - niech poczują uczucie zazdrości.

Nasiona Chia zawierają w sobie 13% białka, co stanowi bardzo imponujący wynik. Są one również pełne niezbędnych do życia aminokwasów. Sprawia to, że nasze ciało jest w stanie wykorzystać wszystkie zawarte w nasionach Chia białka w bardzo produktywny sposób.

Pomagają w walce z cukrzycą

Korzyści zdrowotne wynikające z nasion Chia są niemal nieograniczone. Potrafią one np. spowolnić trawienie. Obecnie poddawane są one szczegółowym badaniom przez naukowców, którzy chcą dowiedzieć się, jak bardzo pomocne mogą się okazać w walce z cukrzycą typu 2. Dotychczas odkryto, że żelatynowa powłoka, która otacza nasiona, gdy wystawione zostają na działanie cieczy, potrafi znacznie zredukować ryzyko nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Są dobre dla naszych zębów i kości

Ze względu na naszą skłonność do intensywnego spożycia cukru, wielu z nas cierpi na problemy związane z zębami. Coraz częstsze są również przypadki osteoporozy.

Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko wystąpienia próchnicy zębów lub kruchych kości, powinieneś skorzystać z nasion Chia. Mogą okazać się one jedynym lekarstwem, jakich będziesz potrzebować w swoim życiu. W tych małych, czarnych nasionkach (w około 30 gramach) można znaleźć bowiem aż 18% zalecanej dziennej ilości wapnia. Spożywanie ich przez dzieci znacznie zmniejszy ryzyko pojawienia się zepsutych zębów i słabych kości.

Pomogą nam zredukować brzuch

Pokłady tłuszczu na brzuchu potrafią być naprawdę irytujące. Często może się wydawać, że opierają się one wszystkim metodom , które wykorzystałeś do ich usunięcia.

Następnym razem gdy będziesz, znudzony, przygnębiony lub po prostu najdzie cię ochota na coś słodkiego, odstaw na bok czekoladę i cukierki i sięgnij po miskę nasion Chia. Okazały się one bardzo skuteczne w stabilizacji poziomu cukru we krwi oraz zwalczaniu oporności na insulinę - czynników, które mogą prowadzić do gromadzenia się tłuszczu na brzuchu. Tego samego nie można niestety powiedzieć o innych słodyczach.

Są bogatym źródłem tryptofanu

Możesz tego nie wiedzieć, ale aminokwasowy związek zwany tryptofanem jest bardzo korzystny dla naszego organizmu. Reguluje on nasz apetyt sprawiając, że nie odczuwamy stałego uczucia głodu. Potrafi on również poprawić nasze samopoczucie i zapewnia zdrowy, spokojny sen.

Brzmi wspaniale, prawda? Zapewne ucieszy was fakt, że nasiona Chia są naprawdę bogatym źródłem tego związku. Czemu więc nie spróbować?

Są dobre dla układu krążenia

Jedną z wielkich korzyści regularnego spożywania nasion Chia jest przyswajanie kwasów tłuszczowych omega-3. Są to te same substancje, które można znaleźć np. w tłustych rybach, takich jak łosoś. Kwasy omega-3 w nasionach Chia odrobinę różnią się od tych, które znajdujemy w rybach. Są one jednak wciąż wyjątkowo korzystne dla funkcjonowania naszego układu krążenia.

Wspominaliśmy już, że kwasy omega-3 w tłustych rybach mają silniejsze działanie od tych, które zawierają nasiona Chia. Weźmy jednak pod uwagę, że nasiona są zdecydowanie bardziej wygodne (możesz schrupać kilka z nich o każdej porze dnia i nocy). Świetnie sprawdzają się w sytuacjach, w których otworzenie puszki tłustych ryb sprawiłoby sporo kłopotu np. na spotkaniu pracowniczym lub w tramwaju.

Mogą zwiększyć naszą energię

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania nasion Chia idą jeszcze dalej. Być może jesteś typem osoby, która twierdzi, że ​​jedynym sposobem na utrzymanie energii podczas 90 minutowego treningu jest picie bogatych w cukier napojów energetycznych. Być może warto rozważyć spróbowanie zdrowszej opcji - kilku nasion Chia i butelki wody.

Nasiona Chia zapewniają nam zdrowy zastrzyk energii i są doskonałym zamiennikiem dla niezdrowych pełnych cukru przekąsek. Zapewniają one w dodatku czystą energię, bez negatywnych skutków spalania dużych ilości cukru. Warto też dodać, że zaledwie jedna porcja nasion Chia dziennie znacząco poprawi nasz metabolizm.

Mogą pomóc w walce z rakiem piersi

Rak piersi jest niesamowicie niebezpieczną chorobą, której powinny się wystrzegać wszystkie kobiety. Mamy jednak dla nich dobrą wiadomość - nasiona Chia zawierają kwas alfa linolenowy (ALA), który znacząco ogranicza rozwój komórek nowotworowych odpowiedzialnych za raka piersi. Badania potwierdziły, że ten sam wpływ mają one również na raka szyjki macicy. Kwas alfa linolenowy zabija komórki nowotworowe, pozostawiając resztę organizmu w dobrym zdrowiu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama