Reklama

10 wartości odżywczych morskich wodorostów

Wielu osobom morskie wodorosty kojarzą się z okropną, śmierdzącą, zieloną masą wyrzucaną przez morze na brzeg, dla innych jednak jest to podstawowy składnik codziennej diety, który stanowi klucz do długowieczności, zdrowia i urody. Ich skład jest bardzo podobny do osocza ludzkiej krwi i zawierają one więcej wapnia niż mleko. Morskie wodorosty mają dużo więcej zastosowań, niż mogłoby się pozornie wydawać, a niektóre z nich wydają się wręcz magiczne. Wodorosty można wykorzystać nie tylko do sushi, lecz można je także jeść jako warzywo, w sałatkach i koktajlach. Jednakże, nie radzimy biec od razu na lokalną plażę i zbierać wszystko, co wyrzuci morze. Zdecydowanie rozsądniej będzie kupować wodorosty w sklepach ze zdrową żywnością. Oto lista 10 zdrowotnych korzyści jakie płyną z jedzenie morskich wodorostów:

Zapobiegają nowotworom

Ponieważ morskie wodorosty zawierają bardzo dużą ilość jodu, uważa się, że mają zdolność zapobiegania formowaniu się pewnych typów nowotworów, włączając raka piersi i jelita grubego. Wodorosty zawierają także składnik zwany fukoidanem, który według badań zdolny jest zabijać komórki rakowe i powstrzymywać narastanie nowych.

Pomagają pozbyć się trądziku

Kolejną cudowną właściwością wodorostów złuszczania naskórka i zwalczanie trądziku. Dzięki tej właściwości można pozbyć się martwych komórek skóry i oczyścić pory. Dodatkowo, wodorosty posiadają ogromne właściwości przeciw infekcyjne, które pomogą ograniczyć zaczerwienienia i puchnięcie wywołane trądzikiem.

Zapobiegają osteoporozie

Jadalne morskie wodorosty są znakomitym źródłem minerałów, włączając w to wapń i magnez, które pomagają budować silne kości. Wspomagają one także zachowanie odpowiedniej gęstości kości, szczególnie w wieku senioralnym i zapobiegają rozwojowi osteoporozy.

Pomagają w spalaniu tłuszczu

Zalety zdrowotne wodorostów odnoszą się także do ich zdolności do wpierania procesu spalania tkanki tłuszczowej. Istnieje na to wiele dowodów. Badania naukowe wskazują, że wodorosty zawierają substancję o nazwie fukoksantyna, która pomaga w spalaniu tłuszczu oraz poprawia jego metabolizm w organizmie. W jednym z badań, myszy, którym podawano produkty wysoko tłuszczowe i wodorosty przybierały na wadze zdecydowanie wolniej niż te, które karmiono wyłącznie pokarmem wysoko tłuszczowym.

Zapobiegają chorobom serca

Regularne jedzenie wodorostów zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Wśród ludzi zamieszkujących morskie wyspy, których dieta zawiera duże ilość wodorostów wykryto dużo niższy poziom cholesterolu we krwi, a przypadki poważnych chorób serca są u tej grupy dużo rzadsze niż w innych populacjach. Wodorosty to także znakomity zamiennik soli w pożywieniu, dodają one smaku i nie są szkodliwe w przeciwieństwie do soli dostępnej w sklepie. Dzieje się tak, bo wodorosty zawierają dużą ilość potasu, który ogranicza niekorzystny wpływ soli na organizm.

Poprawiają trawienie

Badania wykazały, że dodawanie morskich wodorostów do codziennych posiłków poprawia funkcjonowania układu trawienia. Wodorosty mają wysoką zawartość błonnika oraz stanowią doskonałe źródło protein. Dzięki ich jedzeniu będziesz czuł się syty przez dłuższy czas, a ponadto nie będziesz odczuwał dyskomfortu trawiennego.

Regulują poziom hormonów w organizmie

Kolejna z bajecznych właściwości morskich wodorostów polega na ich zdolności do regulowania poziomu hormonów w organizmie. Wodorosty są bogate w witaminę K, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie nadnerczy. Zatem jedzenie wodorostów w formie wakame, kombu czy nori pomoże ci utrzymać właściwą gospodarkę hormonalną.

Doskonale działają na skórę

Wodorosty posiadają zdrowotne właściwości dla twojej skóry, warto zatem wykorzystać je w kąpieli bądź przy nawilżaniu skóry. Kąpiel w wodorostach uznawana jest także za bardzo skuteczną przy oczyszczaniu ciała, dzięki wspieraniu wydalania metali ciężkich. Aby przygotować kąpiel w wodorostach, nasącz wodorosty w prawie gotującej się wodzie (ok 85C) co pomoże je zmiękczyć a następnie schłódź nieco wywar i dodaj go do kąpieli.

Wzmacniają działanie gruczołu tarczycy

Ze względu na bardzo wysoką zawartość jodu, morskie wodorosty są niezwykle użyteczne dla ludzi cierpiących na zaburzenia funkcjonowania tarczycy. Regularna konsumpcja wodorostów wzmacnia i stabilizuje działanie tego gruczołu. Bądź jednak ostrożny z przyjmowaniem suplementów zawierających wodorosty, jeśli chorujesz na nad- lub niedoczynność tarczycy, bo spożycie ich w nadmiarze może w niektórych sytuacjach być bardziej szkodliwe niż korzystne. Najlepiej w tej sprawie skonsultować się z lekarzem.

Poprawiają popęd seksualny i płodność

Uważa się także, że morskie wodorosty nie tylko są znakomitym afrodyzjakiem, ale poprawiają także płodność. Dzieje się tak ze względu na bardzo wysoką zawartość witamin i minerałów, które poza podniesieniem libido i poprawą płodności, mogą wpłynąć wzmacniająco na doznania i poprawić długość stosunku seksualnego.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama