Reklama

10 niezbędnych porad kulinarnych

Marzysz o tym, by być mistrzynią lub mistrzem w kuchni? Otóż sztuka gotowania nie polega wyłącznie na umiejętnym dobieraniu smaków i przyrządzaniu żywności w umiejętny sposób. Mistrz kuchni powinien znać tajniki i triki kulinarne, dzięki którym jego potrawy zawsze będą smaczne, jedzenie długo świeże, a żywność rzadko będzie lądować w koszu. Jak to zrobić? Pomogą w tym niezbędne porady kulinarne. Te zasady powinna znać każda pani domu oraz miłośnicy kulinariów.

Reklama

Co zrobić, by owoce dłużej były świeże?

Jeśli chcesz, by owoce szybko nie czerniały, rozłóż je na paterze i powkładaj między nie kasztany. Ich właściwości sprawiają, że owoce długo pozostaną świeże i będą pięknie się prezentowały.

Jak przedłużyć świeżość warzyw?

Z kolei gniciu warzyw może zapobiec skórka z jabłka. Wystarczy włożyć ją do worka z warzywami lub w miejsce gdzie je przechowujemy. Ta metoda działa głównie na warzywa bulwiaste i korzenne.

Co zrobić, by mięso i wędlina były dłużej świeże?

Jeśli chcesz, by szynka lub mięso były dłużej świeże, włóż do opakowania, w którym je przechowujesz plaster cytryny. Produkty nie będą czerniały i będą bardziej soczyste.

Sos do sałatek spod kiszonek

Jeśli została ci woda spod kiszonych ogórków lub kwaśnej kapusty, nie wylewaj jej. Wykorzystasz ją praktycznie do przygotowania sosu do zdrowych sałatek. Wystarczy, że dodasz posiekaną cebulkę, czosnek i przyprawy.

Nieprzyjemny zapach smażonej ryby

Ciebie też irytuje zapach smażonej ryby, który potrafi utrzymywać się przez kilka godzin w mieszkaniu? Jest na to jeden sprawdzony patent: przed smażeniem należy dokładnie namoczyć rybę w mleku.

Czysta tarka po serze

Jeśli chcesz, by tarka była czysta po tarciu sera, nasmaruj ją wcześniej olejem. Ser nie będzie się przyklejał. Ta metoda pozwala zaoszczędzić czas i wodę na mycie tarki.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste i pulchne drożdżowe wypieki uzyskasz dzięki dodaniu do ciasta kefiru zamiast mleka. Goście będą pod wrażeniem!

Woda po ziemniakach na porost kwiatów

Z kolei wodę po ziemniakach możesz wykorzystać do podlewania kwiatów. Zapewniamy, ze będą znacznie szybciej rosły. Pamiętaj tylko, by była ostudzona.

Chrupiąca skórka z kurczaka

Uwielbiasz chrupiącą skórkę z kurczaka, ale nie znasz sprawdzonego patentu, który pozwoli uzyskać ci taki efekt? Wystarczy, że nasmarujesz kurczaka miodem przed upieczeniem. Pokochasz tę metodę!

Sposób na świeżą lodówkę

Chcąc uniknąć nieprzyjemnego zapachu w lodówce, wystarczy postawić na najwyższej półce szklankę wody z octem (połowa szklanki octu i połowa szklanki wody). Ocet pochłania przykre i intensywne zapachy, a także działa antybakteryjnie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama