10 fantastycznych właściwości zdrowotnych kakao
Czekolada nie jest być może najzdrowszym pokarmem świata, jednak kakao jest jednym z najdłużej znanych superproduktów. Kakao zawiera wiele cennych składników, poczynając od przeciwutleniaczy do substancji zwiększających możliwości mózgu i całego organizmu. Kakao jest czymś więcej niż tylko napojem, który pije się przed snem, a więc przeczytaj niniejszy artykuł, aby dowiedzieć się o jego wielu fantastycznych właściwościach zdrowotnych.
Kiedy mamy wymienić, jaki produkt zawiera najwięcej antyoksydantów, wymieniamy najczęściej zieloną herbatę lub wino. Może być więc zaskakujące, że kakao zawiera przeszło dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i do trzech razy więcej niż zielona herbata.
Kakao jest wyjątkowo dobre dla miesiączkujących kobiet, gdyż zawiera magnez, który zmniejsza napięcie nerwowe i objawy napięcia przedmiesiączkowego. Zmniejsza również ryzyko powstania zakrzepów.
Powód, dla którego czekolada ma złą opinię nie leży w kakao, ale w i nasyconych tłuszczach, jakie zawiera. Wypijaj filiżankę gorącego kakao, a wykorzystasz jego wszystkie właściwości, bez dodatku wszelkich tłuszczy.
Naukowcy odkryli, że kakao może wspomagać procesy myślowe. Flawonoidy w nim zawarte zwiększają przepływ krwi do mózgu i poprawiają naszą koncentrację i jasność myślenia.
Kakao zawiera znaczącą ilość polifenoli, które – jak zostało to naukowo udowodnione – mogą zmniejszać ciśnienie krwi i poprawiać pracę serca.
Od wieków znane są uspokajające właściwości kakao. W XVII wieku we Francji kakao było stosowane do łagodzenia "złości i złych nastrojów". Nic więc dziwnego, że jest tak wspaniałym napojem do picia przed snem.
Badanie opublikowane w "The American Journal of Clinical Nutrition" wykazało, że 40 gramów kakao dziennie spożywane przez 4 tygodnie może zmniejszyć stan zapalny w organizmie i pomóc w przeciwdziałaniu tworzeniu się zakrzepów.
Kakao wypite o poranku może dodać ci energii, która porównywalna jest do tej, którą daje kawa. Jednak w przeciwieństwie do kawy, która powoduje później spadek energii z powodu braku kofeiny we krwi, kakao daje nam energię na dłużej.
W przeciwieństwie do czekolady, samo kakao zawiera różnorodne zdrowe tłuszcze, w tym kwas oleinowy, który znajdziemy również w oliwie z oliwek. Badania wykazały, ze spożywanie kakao i gorzkiej czekolady może w rzeczywistości zmniejszyć poziom "złego" cholesterolu w organizmie.
Naukowcy twierdzą, że istnieje związek pomiędzy wrażliwością na insulinę i otyłością. Spożywanie ziaren kakaowca może poprawić naszą wrażliwość na insulinę, co może pomóc ludziom chcącym stracić na wadze.