Oto najwięksi naturalni wrogowie „złego” cholesterolu
ZDROWIE | Czwartek, 25 lutego (13:21)
Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak w nadmiarze przyczynia się do rozwoju miażdżycy, zawału serca i innych chorób układu krążenia. Z wysokim cholesterolem zmaga się coraz więcej ludzi ze względu na nieprawidłową dietę, stres czy brak ruchu. Aby utrzymać go w normie i ustrzec się przed jego negatywnym działaniem, warto włączyć do diety produkty, które nazywane są „pogromcami cholesterolu”. Co jeść, by obniżyć jego poziom? Podpowiadamy.
1 / 7
Karczochy
Do największych pogromców „złego” cholesterolu należą karczochy. Są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów, dzięki czemu wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają też cynarynę – substancję przeciwutleniającą, która obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu. Pobudza bowiem wydzielanie żółci i produkcję kwasów żółciowych, co sprzyja redukowaniu ilości cholesterolu w wątrobie. Substancje zawarte w karczochach zmniejszają też jego syntezę oraz ograniczają utlenianie cholesterolu LDL, dzięki czemu zapobiegają odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Warto wiedzieć, że karczochy redukują też uszkodzenia wątroby i przeciwdziałają jej stłuszczeniu. Warto więc włączyć te warzywa do diety lub stosować suplementy z ekstraktem z karczocha.