Reklama

Pogromca toksyn i wysokiego ciśnienia. Ten napój przygotujesz z resztek

Wywar z łupin cebuli ma wiele właściwości zdrowotnych i pomaga w niwelowaniu objawów przeziębienia. Niestety zazwyczaj obierki trafią do kosza, a szkoda! Są one bowiem źródłem magnezu czy potasu, a także przeciwutleniaczy. Jak zrobić wywar z łupin cebuli? Przy jakich dolegliwościach go stosować? Podpowiadamy.

Jakie właściwości mają łupiny cebuli?

Łupiny z cebuli mają właściwości zdrowotne, dlatego wyrzucanie ich do kosza to błąd. W ich skład wchodzi między innymi magnez, który odpowiada za prawidłową pracę serca i układu nerwowego. Inny ważny minerał to potas, spełniający równie niebagatelną funkcję co magnez. Odpowiada on za regulację ciśnienia krwi, a także kontroluje skurcz i pracę mięśni. Natomiast przeciwutleniacze zawarte w łupinach cebuli, odpowiedzialne są za oczyszczanie organizmu z toksyn.

"Czarna lista" przy problemach z nerkami. Natychmiast usuń z diety

Reklama

Łupiny cebuli w walce z przeziębieniem

Kolejną zaletą łupin z cebuli jest fakt, że pomagają one w walce z przeziębieniem i wykazują działanie antybakteryjne. Dodatkowo produkt ten cechują właściwości wykrztuśne, co jest dużą zaletą w przypadku uciążliwego kaszlu. Ciekawostką jest to, że łuski cebulowe działają przeciwalergicznie, sprzyjają łagodzeniu objawów związanych z astmą i infekcją górnych dróg oddechowych. Ponadto napar z łupin cebuli ma działanie antynowotworowe i zapobiega rozwojowi cukrzycy typu II.

Przepis na wywar z łupin cebuli

Przygotowanie leczniczego wywaru z łupin cebuli nie jest skomplikowane. Wystarczy, że przygotujesz litrowy garnek i napełnisz go wodą. Wrzuć do niego garść łusek z cebuli i doprowadź wodę do wrzenia, po chwili zmniejsz na mniejszy gaz. Gotuj przez kwadrans pod przykryciem. Na koniec przecedź wywar i posłodź łyżeczką miodu, aby był lepszy w smaku. Pij jedną szklankę wywaru w ciągu dnia. 

Polecamy:

Morwa biała - niesłusznie zapomniany owoc o licznych właściwościach

Pogromczyni bakterii i komórek rakowych. Dodajesz ją do potraw

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama