Reklama

Kwasy omega-9: Dlaczego są kluczowe i czym grozi ich niedobór?

Wiele osób twierdzi, że tłuszcze niekorzystnie działają na organizm. Przede wszystkim dlatego, że negatywnie wpływają na układ krążenia, prowadząc do groźnych chorób. Wśród nich jest chlubny wyjątek w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega). Choć o kwasach omega-3 i omega-6 mówi się w kontekście zdrowia bardzo dużo, rzadziej można usłyszeć o kwasie omega-9, który - tak jak pozostałe - ma wiele walorów.

Czym jest kwas omega-9

Kwas omega-9, znany również jako kwas oleinowy, jest zaliczany do nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie działają na organizm. Są one kluczowe w diecie, stąd w medycznej nomenklaturze można spotkać się ze stwierdzeniem, że są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Tak jak kwasy omega-3 i omega-6 musi być dostarczany wraz z dietą w odpowiednich proporcjach, choć w sprzyjających okolicznościach może być również przez organizm produkowany.

Za co odpowiada kwas omega-9?

Kwas omega-9 odpowiada za wiele procesów w organizmie. Jednak największe zasługi przypisuje mu się w prewencji chorób układu krążenia. Dlaczego? Przede wszystkim dzięki zdolności redukcji poziomu tzw. złego cholesterolu (LDL) przy równoczesnym wspieraniu frakcji HDL, która korzystna jest dla zdrowia. Poza tym kwas oleinowy może zredukować ilość trójglicerydów. Wszystko to sprawia, że zmniejsza się prawdopodobieństwo występowania chorób związanych z układem krążenia: nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zawałów serca oraz udarów, na które zapada coraz liczniejszy odsetek populacji.

Nie tylko układ krążenia

Wydawać by się mogło, że ochrona układu krążenia to jedyne zalety kwasu oleinowego. Okazuje się, że ma również wpływ na nasz wygląd. Przede wszystkim korzystnie oddziałuje na kondycję skóry. Pomaga utrzymać prawidłowe nawilżenie, co sprawia, że jest jędrna i mniej podatna na podrażnienia, a także ma zdolność ograniczenia procesów jej starzenia: zmarszczki i przebarwienia mogą być mniej widoczne. Poza tym kwas oleinowy i obecna w niej witamina E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy: sprawia to, że łatwiej jest usunąć defekty skórne, a także złagodzić występujące stany zapalne.

Czym grozi nam niedobór kwasu omega-9?

Kwas omega-9 występuje w wielu produktach spożywczych, więc istnieje małe prawdopodobieństwo niedoboru tego kluczowego składnika. Oczywiście, jeśli bierzemy sobie do serca zalecenia dietetyków i stosujemy racjonalną dietę opartą na produktach roślinnych, rybach i chudym nabiale, dostarczamy wszystkie kwasy tłuszczowe w zmiennych proporcjach, co ułatwia organizmowi jego samodzielną syntezę. Jeśli nasze menu jest ubogie, to w perspektywie czasu zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia i miażdżycy, które prowadzą do zawałów i udarów. Wtedy lepiej sięgnąć po produkty, które dostarczą nam kwasu oleinowego.

Gdzie można znaleźć kwas oleinowy?

Kwas oleinowy znajduje się przede wszystkim w tłuszczach pochodzenia roślinnego. Do nich zalicza się oleje rzepakowy i słonecznikowy. Co ciekawe, kwas omega-9 wykazuje się odpornością na działanie wysokich temperatur, dlatego zawarty jest nawet w olejach rafinowanych, które nadają się do smażenia produktów. Jest obecny także w smalcu, jednak ze względu na jego kaloryczność nie warto wprowadzać go na stałe do codziennego jadłospisu. Kwas oleinowy obecny jest także w siemieniu lnianym, który dostarcza również błonnika pokarmowego (wspierającego pracę jelit i przyspieszającego metabolizm), a także w awokado i orzechach. Zjadanie tych ostatnich to podwójna korzyść, bowiem te produkty to cenne źródło magnezu, który korzystnie działa na układ nerwowy - wpierają pamięć i koncentrację, a także mogą zwiększyć odporność na stres.

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama