Reklama

Jaki związek ma cukier z rakiem?

We współczesnej diecie cukier jest niemal wszędzie i nie ma wątpliwości, że sprawia iż jesteśmy otyli, zmęczeni i chorzy. Kiedy włączysz telewizję widzisz jedna za drugą reklamy zachęcające do zakupu słodyczy, napojów gazowanych lub słodkich płatków śniadaniowych.

Dzieci obecnie zjadają dziesięć razy więcej cukru niż miało to miejsce w roku 1900 – to główne źródło kalorii w ich diecie – i nie wynika z tego nic dobrego. Sposób odżywiania się naszego społeczeństwa znajduje odzwierciedlenie w statystykach dotyczących zdrowia publicznego. W całej naszej historii nie byliśmy bardziej chorzy. Przypadki zachorowania na cukrzycę czy choroby serca, otyłość (w tym otyłość dziecięcą), zaburzenia neurologiczne, zaburzenia behawioralne, choroby autoimmunologiczne oraz zachorowania na raka - to wszystko wymknęło nam się spod kontroli.

Czy wiesz co też uwielbia słodycze? Komórki rakowe.

Kiedy cząsteczki cukru łączą się z białkiem w twoim organizmie, następuje reakcja zwana glikozylacją. Tego typu komórki są w dużych ilościach obecne w większości typów tkanek rakowych. Mimo iż odkryto to już dawno temu, zignorowano ten fakt, ponieważ uznano go za nieszkodliwy. Dopiero niedawno naukowcy zaczęli składać razem poszczególne elementy układanki. Zmieniło to ich dotychczasową wiedzę na temat związku cukru z rakiem.

Ujmując to w prosty sposób, komórki rakowe uwielbiają cukier i dobrze się rozwijają gdy go spożywasz.

Oto dlaczego: Kiedy spożywasz cukry (te dobre i te złe) twój organizm produkuje insulinę aby zredukować ich wpływ na twoją krew, metabolizm oraz wzrost komórek. Im więcej jesz cukru tym więcej insuliny musi wyprodukować twoja trzustka.

Wreszcie zaczynasz w mniejszym stopniu reagować na insulinę, więc twój organizm produkuje jej jeszcze więcej. Zarówno zdrowe jak i rakowe komórki wykorzystują insulinę do wzrostu, czyli im więcej insuliny znajduje się w twoim organizmie tym bardziej komórki rakowe rosną, namnażają się i rozprzestrzeniają się.

Może to częściowo tłumaczyć fakt, że wskaźniki zachorowania na raka i na cukrzycę rosną w bardzo podobnym tempie. Naukowcy odkryli że katenina, czyli białko wykorzystywane podczas tworzenia i wzrostu komórek rakowych, jest uzależniona od cukru obecnego we krwi.

Nie ma wątpliwości, że wszyscy spożywamy zbyt dużo cukru. Musimy uwolnić się od jego działania i zmienić swoje zwyczaje żywieniowe.

Eksperci szacują, że ponad połowie zdiagnozowanych zachorowań na raka na świecie można zapobiec. Wyeliminowanie cukru rafinowanego ze swojej codziennej diety to z pewnością krok wykonany w dobrym kierunku.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama