Reklama

Jak zrobić cytryny w syropie?

W zimowe wieczory chętnie sięgamy po ciepłą herbatę, aby się rozgrzać. Napój smakuje jeszcze lepiej z pysznymi dodatkami, np. cytryną i miodem. Równie dobrze można wykorzystać aromatyczny syrop z cytryn, który działa niczym naturalny antybiotyk i pomaga uchronić się przed infekcjami czy grypą. Jak zrobić cytryny w syropie?

Cytryny w syropie - właściwości

Syrop z cytryny to niezwykle pyszny dodatek do herbaty, który korzystnie wpływa na zdrowie. Cytryna to cenne źródło witaminy C - silnego antyoksydantu wzmacniającego odporność organizmu oraz zapobiegającego rozwojowi infekcji bakteryjnych i wirusowych. W cytrynie znajdują się także polifenole, które przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Do syropu można dodać korzenne przyprawy, m.in. imbir o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Cytryny przyrządzone według poniższego przepisu i dodane do herbaty świetnie rozgrzeją w jesienne i zimowe dni, wzmocnią organizm oraz pomogą zwalczyć przeziębienie, grypę i infekcje górnych dróg oddechowych.

Przepis na cytryny w syropie

Do przygotowania cytryn w syropie potrzebujemy poniższe składniki:

- 5 dużych cytryn

- 0,5 l wody

- 0,5 l cukru

- 5 kawałków świeżego lub kandyzowanego imbiru

- 10 goździków

- 2 gwiazdki anyżu

- 2 laski cynamonu

Cytryny w syropie - sposób przygotowania

Małe słoiczki należy wyparzyć lub wysterylizować w pięciominutowej kąpieli w garnku z gotującą się wodą. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i parzymy wrzątkiem. Kroimy je w plasterki i układamy w słoiczkach. Wodę gotujemy z przyprawami i zalewamy przestudzonym syropem (ok. 70-75 stopni) cytryny. Do każdego słoiczka wrzucamy przypraw z syropu: po dwa goździki, kawałku anyżu i kawałku imbiru. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Tak przygotowane cytryny w syropie wytrzymają przynajmniej pół roku. Syrop przechowujemy w lodówce.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama