Reklama

Histydyna: Czym jest? Za co odpowiada? Gdzie ją znaleźć?

Histydyna to bardzo ważny aminokwas, który bierze udział w procesach trawiennych, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i zapobiega przewlekłemu zmęczeniu. Niedobór histydyny może osłabiać organizm i być szczególnie niebezpieczny dla dzieci. Co warto wiedzieć o histydynie? Jak dbać o jej odpowiedni poziom i w jakich produktach jej szukać?

Co to jest histydyna?

Histydyna to aminokwas względnie egzogenny, czyli taki, który przez organizm dorosłego człowieka jest syntetyzowany w wystarczających ilościach. Niestety u osób dojrzewających może być wydzielany w zbyt małych ilościach. Niedobór histydyny może być też spowodowany brakiem zbilansowanej diety i dużą ilością stresu. W takiej sytuacji konieczne może być dostarczanie tego aminokwasu wraz z pożywieniem oraz poprzez suplementację.

Za co odpowiada histydyna?

Zapotrzebowanie na histydynę jest bardzo istotne, gdyż aminokwas ten pełni wiele funkcji w organizmie. Histydyna pomaga odzyskać siły fizyczne po dużym wysiłku fizycznym lub po treningu. Poprawia też wydolność fizyczną i wytrzymałość oraz zapobiega objawom przedwczesnego zmęczenia. Dodatkowo bierze udział w procesach metabolicznych i produkcji białek, dzięki czemu wpływa na budowę tkanki mięśniowej. Stąd też histydyna znajduje zastosowanie w walce ze zmęczeniem i osłabieniem organizmu oraz często stanowi składnik suplementów dla sportowców. Histydyna uczestniczy także w syntezie hemoglobiny, czerwonego barwnika krwi odpowiedzialnego za przenoszenie tlenu. Dzięki temu usprawnia przepływ krwi, działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i zapobiega arytmii.

Ma ona też bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. Pomaga zwalczać infekcje i działa ochronne na komórki nerwowe. Histydyna korzystnie oddziałuje także na procesy trawienne - dzięki niej w żołądku dochodzi do uwolnienia gastryny, enzymu odpowiedzialnego za trawienie oraz pozyskiwanie witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Warto również wspomnieć, że oczyszcza organizm z nagromadzonych w nim metali ciężkich i chroni go przed promieniowaniem UV.

Czym grozi niedobór histydyny?

Niedobór histydyny niemal zawsze wywołuje taką samą reakcję organizmu. Najczęstszym objawem jest uczucie przewlekłego zmęczenia, brak sił do wykonywania codziennych czynności i niechęć do podejmowania jakiejkolwiek aktywności. Odpoczynek osób, którym brakuje histydyny jest zwykle nieskuteczny. Na niedobór histydyny są szczególnie narażone niemowlęta, które przyjmują ten aminokwas wraz z mlekiem matki. Niewystarczająca ilość histydyny na tym etapie rozwoju prowadzi do zahamowania wzrostu i zaburzeń przyrostu masy ciała. Może też przyczyniać się do zatrzymania w organizmie niektórych produktów przemiany materii i zmian zanikowych w gruczołach łojowych.

Jak zapobiec niedoborowi histydyny? Jakie są jej źródła?

Osoby, które zmagają się z niedoborem histydyny, mogą uzupełnić jej poziom w prosty sposób. Wystarczy wprowadzić do diety produkty spożywcze bądź suplementy zawierające ten aminokwas. Źródłem histydyny są przede wszystkim białka zwierzęce, a więc mięso wieprzowe i drobiowe, ryby (sardynki, tuńczyk, łosoś wędzony), jajka, a także mleko i jego przetwory. W mniejszych ilościach histydyna znajduje się w roślinach strączkowych, bananach, sezamie, pestkach dyni, orzechach pistacjowych słoneczniku oraz kaszach: jaglanej i gryczanej.

Inną formą uzupełniania histydyny jest zażywanie suplementów z jej dodatkiem. Znajduje się w preparatach białkowych lub białkowo-węglowodanowych, zazwyczaj w towarzystwie innych aminokwasów (np. beta-alaniny). Dostępne są one zazwyczaj w proszku, który wystarczy zmieszać z wodą lub sokiem na 30 minut przed posiłkiem. Zalecana dzienna dawka histydyny wynosi 150 mg. Suplementy z histydyną można znaleźć w aptekach lub sklepach dla sportowców. Przed wprowadzeniem suplementacji histydyną należy skonsultować się z lekarzem, który pomoże dopasować odpowiednie dla naszego organizmu proporcje preparatu.

Czy suplementacja histydyną jest bezpieczna?

Stosowanie preparatów z histydyną jest bezpieczne dla organizmu, gdyż jej nadmiar nie wywołuje żadnych skutków w organizmie. Jedynie u osób z wrodzonym upośledzeniem metabolizmu tego aminokwasu może dojść do problemów ze zdrowiem. Ta uwarunkowana genetycznie choroba określana jest mianem histydemii. W jej przebiegu mogą pojawić się takie objawy jak zaburzenia rozwoju umysłowego, opóźniony rozwój mowy, drżenie, chwiejność emocjonalna oraz stany psychotyczne. Leczenie polega na kontrolowaniu spożycia produktów spożywczych zawierających histydynę.

Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama