Reklama

Dziesięć zdrowotnych właściwości oliwek

Czy wiesz, że najstarsze drzewa w historii, czyli drzewa oliwne, uważane są za powiązane z największą ilości symboli? W pewnym momencie sądzono, że są one odpowiedzialne za pojawianie się jedzenia oraz bogactw w wielu starożytnych cywilizacjach. Niektórzy twierdzą, że imperia, takie jak Grecja czy Rzym, rozwijały się z powodu obecności w nich sadów oliwnych. Dziś wiadomo, że oliwki posiadają również wiele właściwości zdrowotnych.

Zdrowie serca

Ilość antyoksydantów obecnych w tym słonym owocu jest zadziwiająca. Związki fenolowe, takie jak hydroksytyryzol oraz oleuropeina pomagają twojemu organizmowi w pozbyciu się szkodliwych wolnych rodników. Udowodniono, że chronią one serce poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu, co z kolei pomaga chronić tętnice i zapobiega zawałowi serca.

Nowotwory

Regularne spożywanie oliwek i ekstraktu z oliwy z oliwek, sprawia, że oleuropeina pomaga również namierzać i niszczyć komórki nowotworowe. Jest ona szczególnie skuteczna w zwalczaniu białaczki i czerniaka spośród wszystkich form nowotworów.

Skóra

Składniki oliwy z oliwek pomagają chronić twój największy organ przed uszkodzeniami słonecznymi. Badania potwierdzają, że ekstrakt z oliwy z oliwek pomaga zachować zdrową elastyczność skóry, a nawet ochronić ją przed szkodliwym promieniowaniem UV emitowanym przez słońce. Pamiętaj, że należy chronić swoje ciało i twarz używając kremów z filtrem SPF co najmniej 30, a włączenie oliwek lub oliwy z oliwek do diety będzie dodatkowym bonusem.

Środek przeciwbakteryjny

Owoc ten potrafi także ochronić twój organizm przed kilkoma rodzajami szkodliwych bakterii. Uszkadza on błonę komórkową bakterii i hamuje jej rozwój. Badania pokazały, że produkty zawierające oleuropeinę oraz posiadające właściwości hydrolityczne są w stanie zahamować rozwój i produkcję entorotoksyny B wytwarzanej przez gronkowca złocistego oraz rozwój salmonelli enteritidis.

Chronią mózg

Antyoksydanty zawarte w oliwkach chronią cię przed szkodliwymi efektami wolnych rodników. Zwalczają choroby neurodegeneracyjne związane z wiekiem zapobiegając i zmniejszając nasilenie demencji. Jedno z badań pokazało, że oleuropeina zmniejsza, a nawet zapobiega agregacji Aβ, która przyczynia się do powstania choroby Alzheimera.

Właściwości przeciwwirusowe

Oliwki mają również właściwości przeciwwirusowe i mogą wzmacniać właściwości ochronne organizmu przeciwko mononukleozie, wirusowemu zapaleniu wątroby, rotawirusom, rinowirusowi BRV, parwowirusowi psiemu oraz wirusowi wywołującemu białaczkę u kotów. Ekstrakt z tej rośliny działa na poziomie molekularnym i może nawet zahamować dotarcie wirusa HIV do zdrowej komórki.

Włosy

Niektórzy uważają, że jedzenie produktów pochodzących od oliwek, stymuluje wzrost włosów i poprawia ich zdrowie. Możesz nakładać je również miejscowo, a zauważysz że twoje włosy, jeśli były suche i zniszczone, staną się bardziej lśniące i mocniejsze.

Korzyści dla kości

Czy wiesz, że spożywanie ekstraktu z oliwy z oliwek może sprawić, że twoje kości będą produkować większą ilość szpiku? Ostatnie badania dowodzą, że oleuropeina, czyli ekstrakt z drzewa oliwnego, może wspomagać rozwój osteoblastów, czyli komórek kościotwórczych wytwarzających szpik.

Właściwości przeciwzapalne

Roślina ta nie tylko zwalcza nowotwory, lecz także pomaga w leczeniu chorób spowodowanych stanem zapalnym, takich jak artretyzm. Związki w niej zawarte chronią DNA przed zniszczeniem spowodowanym wolnymi rodnikami znajdującymi się w organizmie.

Uśmierza ból

Jak się okazuje właściwości przeciwzapalne oliwy z oliwek mogą być pomocne w uśmierzaniu bolących mięśni i stawów. Dzięki rozluźniającym właściwościom enzymu znajdującego się w oliwie z oliwek (mowa o substancji zwanej oleokantal) możesz pokonać przewlekły stan zapalny oraz bóle mięśni, które mogą wynikać z poważnych problemów zdrowotnych. Opublikowane wyniki badań pokazują, że 50 gram dziennie oliwy z oliwek to równowartość około 10 procent rekomendowanej dawki ibuprofenu dla dorosłych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama