Reklama

Amarantus: Jakie ma właściwości zdrowotne?

Amarantus to roślina o szerokich właściwościach leczniczych. Znana jest również pod nazwą szarłatu i była już uprawiana tysiące lat temu przez Majów. Nasiona tego zboża są źródłem magnezu oraz witamin z grupy B. Ponadto amarantus ma działanie antyoksydacyjne i wspomaga proces odchudzania. W swojej diecie powinny go także uwzględnić kobiety w ciąży. Jakie inne właściwości zdrowotne ma amarantus? Poniżej opisujemy kilka najważniejszych zalet tej rośliny.

Czym jest amarantus?

Amarantus to zboże, które wywodzi się z Ameryki Południowej i już tysiące lat temu było uprawiane przez Majów. Znane jest pod nazwą szarłatu i rośnie we wszystkich zakątkach świata. Chociaż początkowo amarantus stanowił tylko ozdobę, to jednak z czasem zyskał na popularności dzięki właściwościom zdrowotnym.

Szarłat osiąga wysokość około trzech metrów, z tego same kwiatostany nawet pół metra wysokości! Są proste i mogą mieć barwę od złocistej po ciemnobrązową. Do celów spożywczych wykorzystywane są jasnobrązowe nasiona, których używa się do wielu dań lub robi się z nich mąkę.

Reklama

Polecamy: Przytulia czepna: Właściwości lecznicze i przeciwskazania

Co zawiera amarantus?

Amarantus posiada wiele cennych składników, między innymi witaminy z grupy B. Są one bardzo ważne dla naszego organizmu, gdyż pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Ich podstawową funkcją jest transportowanie tlenu z płuc do tkanek. Drugi ważny minerał to magnez: on także wzmacnia układ nerwowy i usprawnia pracę szarych komórek. Ponadto reguluje prawidłowe funkcjonowanie serca i zapobiega rozwojowi ciśnienia tętniczego.

Amarantus wzmacnia wzrok

Szarłat jest źródłem witaminy A, która wpływa korzystnie na wzrok, a jej niedobory mogą prowadzić do kurzej ślepoty lub zespołu suchego oka. Drugim ważnym składnikiem dla oczu są karotenoidy. To naturalne antyoksydanty, które pomagają w zahamowaniu rozwoju zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. To wszystko dzięki obniżeniu stresu oksydacyjnego odpowiedzialnego za uszkodzenie wzroku.

Działania antyoksydacyjne

Jednym z najważniejszych antyoksydantów znajdujących się w amarantusie jest skwalen. To naturalny antybiotyk, który pomaga w walce z przeziębieniem i infekcjami. Dodatkowo przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników, które zwiększają ryzyko nowotworów i przyspieszają proces starzenia się. To nie tylko ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi, ale także ogólne wzmocnienie naszej kondycji i wydolności organizmu.

Szarłat w walce z nadwagą

Dla osób borykających się z nadwagą zaleca się regularne spożywanie produktów na bazie amarantusa. Jest on niskokaloryczny, a w swoim składzie zawiera również błonnik, który usprawnia pracę jelit, a dodatkowo daje uczucie sytości, dzięki czemu znika uporczywe uczucie ssania w żołądku. Ponadto szarłat ma niski poziom glikemiczny, więc nie podnosi nagle poziomu cukru we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego.

Idealny dla kobiet w ciąży

W swojej diecie amarantus powinny uwzględnić kobiety ciężarne, gdyż zawiera on kwas foliowy. Wspiera też prawidłowy rozwój płodu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wad genetycznych. To witamina, która jest niezbędna szczególnie w pierwszych tygodniach po poczęciu. Właśnie wtedy w płodzie zachodzą znaczące zmiany dotyczące rozwoju układu nerwowego. Także po porodzie, mamy które karmią dziecko piersią, nie powinny zapominać o jej regularnym przyjmowaniu. Niedobry kwasu foliowego mogą skutkować osłabieniem odporności czy anemią u kobiety.

Jak spożywać amarantus?

Nasiona amarantusa mają lekko orzechowy smak i są żółte lub jasnobrązowe. Nadają się jako dodatek do sałatek, sosów, różnorodnych dań czy kanapek. Przed spożyciem należy je ugotować w lekko osolonej wodzie. Inną opcją jest mąka z nasion szarłatu, którą wykorzystuje się do pieczenia ciast czy chleba. Na rynku dostępne są również płatki amarantusowe, stanowiące świetny dodatek do jogurtów czy mleka.

Zobacz też:

Lilak pospolity (bez): Właściwości lecznicze

Zielony groszek: Jakie ma właściwości?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama