Reklama

5 produktów spożywczych, które powodują raka

Gdzie tylko nie spojrzysz, znajdziesz listę produktów, które mogą zapobiec pojawieniu się nowotworu. Wymyślane są nowe rzeczy, które pozwolą ci utrzymać zdrowie zarówna fizyczne, jak i psychiczne. Jednak co z produktami, które powodują raka? Często winowajcą są produkty przetworzone , ponieważ zawierają substancje rakotwórcze, które mogą spowodować rozwinięcie się nowotworu. Warto unikać przetworzonych produktów. Oto lista 5 takich rzeczy.

Reklama

Popcorn z mikrofalówki

Ta pyszna przekąska, która spożywana jest bardzo często przed telewizorem, zawiera bardzo toksyczną substancje chemiczną, zwaną kwasem perfluorooktanowym (PFOA), który zwiększa ryzyko rozwinięcia się nowotworu pęcherza oraz nerek. Jeśli chcesz cieszyć się popcornem bez obaw o działanie szkodliwych substancji, to zrób go sama lub kup popcorn, który nie był wcześniej prażony.

Pomidory z puszki

Produkty z puszki są wygodne i nadają się do dłuższego ich przechowywania. Niestety składnik o nazwie bisfenol (BPA), który używany jest do ich produkcji, zaburza pracę układu hormonalnego, co zwiększa ryzyko raka prostaty i piersi. Pomidory z puszki są jeszcze bardziej szkodliwe, ponieważ mają one wysoką kwasowość, która sprawia, że wchłaniają one BPA szybciej niż inne produkty. Prostym rozwiązaniem jest kupowanie tylko świeżych pomidorów.

Łosoś hodowlany

Wiele osób zdaje sobie sprawę z pozytywnych właściwości łososia, jednak nie wszyscy wiedzą, że źródło z którego pochodzi ryba też odgrywa ważną rolę. Łosoś hodowlany zawiera dużą ilość zanieczyszczeń, takich jak polichlorowane bifenyle (PCBs), dioksyny i toksafeny, które powodują raka. Należy kupować dzikiego łososia, nawet mimo tego, że kosztuje on więcej niż ten hodowlany. Nawet jeśli możesz sobie pozwolić na zjedzenie łososia tylko kilka razy w miesiącu, to staraj się, aby kupować taki jego rodzaj, który nie zawiera substancji chemicznych, dzięki czemu zapobiegniesz problemom zdrowotnym w przyszłości.

Tłuszcze utwardzone

Inaczej niż naturalne oleje takie jak oliwa, soja czy canola, oleje utwardzone są pozyskiwane w sztuczny sposób z roślin, przez co mogą powodować raka. Olej taki zawiera dużą ilość konserwantów, które przedłużają trwałość wiele produktów i zmieniają ich smak oraz zapach. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 jest w tym wypadku również szkodliwa, ponieważ zmieniają one strukturę błon komórkowych i zwiększają ryzyko nowotworu, szczególnie skóry. Tłuszcze trans, które są także obecne w utwardzonych olejach również powodują raka i powinny być przez nas unikane.

Chipsy ziemniaczane

Ta popularna przekąska zawiera akrylamid, czyli substancję rakotwórczą, którą można znaleźć także w papierosach. Powstaje ona podczas głębokiego smażenia chipsów w temperaturze 120 stopni C, który to krok jest niezbędny, aby chipsy były chrupiące. Niestety akrylamid powoduje nowotwory, a produkty takie jak chipsy ziemniaczane powinny być usunięte z naszej codziennej diety.

Chipsy ziemniaczane są również bogate w tłuszcze i mogą powodować niezdrowe przybieranie na wadze oraz wysokie ciśnienie krwi, które może prowadzić do mnóstwa problemów zdrowotnych, w tym raka. Zdrowa alternatywą dla tego typu przekąski jest zrobienie własnych chipsów z oliwy z oliwek i ziemniaków lub zastąpienie ich chipsami z jarmużu lub banana.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama