Reklama

5 produktów, które ochronią cię przed rakiem

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, rak jest najczęstszą przyczyną zgonów na całym świecie. Statystyki pokazują, że ponad 12 mln osób cierpi na raka, a 7 mln umiera z powodu tej choroby. Chociaż choroby tej ciężko się pozbyć, istnieją pewne produkty, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. I nie potrzebujesz kupować drogich egzotycznych warzyw lub owoców. Są to najbardziej powszechne produkty, które są stosowane w naszej kuchni.

Cebula

Większość rodzajów żywności o ostrym aromacie zawiera zabijającą raka siarkę. Różne badania potwierdziły, że spożywanie cebuli, zwłaszcza świeżej to świetny sposób by zmniejszyć ryzyko choroby. Badania przeprowadzone przez włochów wskazywały, że nawet umiarkowane spożywanie cebuli zmniejszało ryzyko pojawienia się nowotworów jamy ustnej, krtani, przełyku, okrężnicy, sutka, jajnika oraz nerki. Cebula jest pełna siarki i innych składników odżywczych, które atakują komórki nowotworowe. Substancje te obejmują kwerecetynę. Kwerecetyna redukuje liczbę polipów wykazujących cechy choroby.

Czosnek

W całej historii człowieka, czosnek stosowany jest w leczeniu szerokiego spektrum chorób. Jest on również silnym lekarstwem na raka. Czosnek jest pełen przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych, które w razie potrzeby ukierunkowują się na zabijanie komórek nowotworowych. Składniki odżywcze znajdujące się w czosnku również obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają poziom cholesterolu. Badacze z San Francisco wykazali, że regularnie spożywany czosnek może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka trzustki nawet o 54% w stosunku do osób, które w ogóle go nie używały. Inne opracowania pokazują, że wraz ze spożyciem czosnku zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka żołądka i jelita grubego.

Keczup

Pomidory są naturalnie bogate w likopen. Jest to pigment, który nadaje pomidorom soczysty czerwony kolor. Jednakże likopen nie znajduje się tylko w świeżych pomidorach. Aby zmaksymalizować korzyści w walce z rakiem należy spożywać przetwory z pomidorów, takich jak sos pomidorowy, ketchup itp. Badania wykazały, że likopen zmniejsza ryzyko raka przez bezpośrednie zakłócenie wydzielania enzymów powodujących rozrost tkanek komórkowych. Spowalnia on rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, podczas zmniejszania się guza nowotworowego. Według naukowców likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty, płuc i żołądka. Chroni także jelito grube, piersi i szyjkę macicy.

Kapusta

To zielone liściaste warzywo zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią przed wolnymi rodnikami. Kapusta może być spożywana na wiele różnych sposobów, a wciąż może zmaksymalizować swoje właściwości w walce z rakiem. Można jeść ją kiszoną, gotowaną oraz świeżą. W czasie fermentacji wytwarzają się bakterie, które sprzyjają lepszej pracy jelit. Kiszona kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C, która chroni przed rakiem, chorobami serca i innych chorób przewlekłych.

Oliwa z oliwek

W oliwie znajdziemy mnóstwo korzystnych tłuszczy i przeciwutleniaczy, które chronią przed rakiem. Badania wykazują, że składnik zawarty w oliwie wywołuje apoptozę komórek nowotworowych. Apoptoza to proces, w którym komórki zabijają same siebie, co zmniejsza rozprzestrzenianie się komórek w organizmie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama