Jedzenie, które uzależnia: Lepiej go unikać
ZDROWIE | Czwartek, 11 lutego (15:49)
Naukowcy i lekarze od lat alarmują, że niektóre produkty spożywcze są silnie uzależniające – niemal tak jak alkohol czy narkotyki. Im więcej ich jemy, tym silniejszy odczuwamy apetyt, a to już prosta droga do nadwagi, otyłości, cukrzycy i chorób serca, a nawet nowotworów. Wbrew pozorom nie tylko cukier jest uzależniający – sprawdź, jakiej żywności lepiej unikać.
1 / 7
Dlaczego uzależniamy się od jedzenia?
Wiele osób deklaruje, że jedzenie apetycznych posiłków i deserów to jedna z największych przyjemności. Niestety w ten sposób łatwo wpaść w pułapkę. Coraz więcej osób stara się poprawić sobie humor właśnie za pomocą jedzenia. Słodycze coraz częściej są wynagrodzeniem ciężkiego dnia w pracy, nawet niewielkiego wysiłku fizycznego czy sposobem na problemy emocjonalne. Nie bierze się to znikąd.
Już od dawna wiadomo, że spożywanie produktów bogatych w cukier, sól czy tłuszcze stymuluje niektóre ośrodki w mózgu i powoduje gwałtowny wyrzut dopaminy i innych hormonów szczęścia. To dlatego wkrótce po posiłku czujemy błogość i poprawia nam się humor. W przypadku spożywania cukrów prostych dochodzi jednak do szybkiego spadku poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie spadku energii i obniżenia nastroju. Nasz organizm próbuje temu zaradzić i wysyła sygnał „daj mi więcej cukru”.
W ten sposób z czasem powstaje mechanizm uzależnienia, a problemem nie jest jedynie cukier. Sprawdź, które produkty są najbardziej uzależniające.