Reklama

Produkty, których nie powinno zabraknąć w diecie dziecka

Odżywcza, dostosowana do potrzeb i odpowiednio zbilansowana dieta pełni istotną rolę w rozwoju młodego organizmu, dlatego rodzicie powinni szczególnie zadbać o to, aby w menu dziecka nie zabrakło produktów, które dostarczą im niezbędnych minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Sprawdź, dlaczego w twojej lodówce zawsze powinno się znaleźć miejsce dla mleka, jaj, jagód i brokułów, naturalnego jogurtu i słodkich ziemniaków.

1. Mleko

Mleko jest ważne w diecie dziecka ze względu na wysoką zawartość minerałów: wapnia i fosforu oraz witaminy D, które mają zbawienny wpływ na zdrowie naszych kości, zębów i paznokci. Ponadto dostarcza ważnych dla skóry i dobrego funkcjonowania układu nerwowego witamin z grupy B. Mleko krowie najlepiej zacząć podawać dziecku pod koniec pierwszego roku życia. Oczywiście, pod warunkiem, że nie jest ono na nie uczulone. Najlepiej wybierać produkty pełnotłuste lub o obniżonej zawartości tłuszczu (2%).

2. Jajka

Jajka to bogate źródło pełnowartościowego białka, cynku, żelaza, selenu oraz pełniących ważną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu witamin D i tych z grupy B, jak i kwasów omega-3, które poprawiają pracę układu nerwowego. Do diety dziecka początkowo wprowadza się żółtko (po ukończeniu 7. miesiąca życia), a następnie całe jajko (po 11. miesiącu życia). Pamiętaj, że białko jajka jest silnie uczulającym alergenem, dlatego przed wprowadzeniem jajek do diety należy upewnić się, czy organizm dziecka je toleruje.

3. Brokuły

Brokuły to cenny składnik w diecie dziecka. Zawierają m.in. wapń, który pozytywnie wpływa na wzrok i chroni komórki przed uszkodzeniami oraz żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, błonnik, kwas foliowy i witaminy z grupy B, które wspomagają trawienie i poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego.

Aby brokuły nie straciły cennych właściwości, najlepiej gotować je na parze lub podawać dziecku w formie soku. Można je też dodawać do wszelkiego rodzaju zup.

4. Jagody

Jagody to jedne z pierwszych owoców, które wprowadzamy do diety niemowląt. Są dozwolone już od 6. miesiąca w postaci przecierów i soków. Jagody mają właściwości przeciwbiegunkowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Zawarty w nich mangan wspomaga budowę mocnych kości, a wysoka zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto jagody są źródłem witamin: A, B1, B2, B6, C, PP; minerałów: wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, siarki, selenu i cynku oraz błonnika i przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki.

5. Jogurt

Jogurt naturalny to bogate źródło wapnia, kwasu foliowego, cynku, fosforu i witaminy B. Codzienne spożywanie go wzmacnia kości, wspomaga też proces trawienia i wchłaniania laktozy.

Jeśli dziecko nie lubi zwykłego jogurtu, można dodać do niego miód lub syrop klonowy. Nie zaleca się spożywania tych z dodatkiem owoców, ponieważ zawierają dużą ilość niezdrowych cukrów.

6. Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są zaliczane do jednych z najbardziej pożywnych warzyw. Bogate w beta-karoten, witaminy A, C i E, potas, wapń, żelazo i błonnik stanowią ważny składnik diety dziecka. Ze względu na ich smak większość maluchów je uwielbia. Słodkie ziemniaki można przygotować na wiele sposobów: dla młodszych w formie puree, a dla starszych w formie chipsów ziemniaczanych, które z powodzeniem zastąpią niezdrowe frytki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama