Reklama

Jedzenie w słoiczkach dla najmłodszych - cała prawda

Producenci jedzenia dla maluszków reklamują przetwory w słoiczkach jako dostosowane do potrzeb organizmu małych dzieci oraz bogate w wartości odżywcze. Niestety, często to, co mówią reklamy, mija się z prawdą. Skład produktów przeznaczonych dla dzieci objęty jest restrykcyjnymi przepisami, jak żadna inna żywność na rynku. Mimo to, można znaleźć w nim szkodliwe dla zdrowia substancje. Czy warto włączać do diety malucha słoiczkowe przetwory? Przekonajmy się.

Restrykcyjne przepisy dotyczące składu

Zacznijmy od informacji dotyczącej restrykcyjnych norm a propos składu jedzenia dla najmłodszych, które narzuca Unia Europejska. Zakładają one, że w przetworach dla najmłodszych nie można stosować żadnych substancji konserwujących. Jedzenie w słoiczkach poddawane jest odpowiedniej obróbce termicznej, po czym zamykane jest metodą próżniową. Taki sposób pasteryzacji gwarantuje słoiczkom długą datę ważności. Mimo że producenci zobligowani są do przestrzegania norm europejskich, zdarza się, że w produktach dla najmłodszych znajdą się substancje niepożądane. Oto przykłady.

Szkodliwe substancje w posiłkach dla niemowlaków

Kilka lat temu szwedzcy badacze wykryli w jedzeniu dla najmłodszych pierwiastki, które mogą wpływać negatywnie na zdrowie dziecka. Mowa o arsenie, kadmie i ołowiu. Spożycie produktów z arsenem może być przyczyną silnych zatruć pokarmowych. Dowiedziono również, że jego związki wykazują właściwości rakotwórcze. Z kolei kadm jest silnie toksyczny i może uszkodzić nerki.

To jednak nie wszystko. W 2007 roku w Polsce znaleziono kawałki szkła w przetworach dla najmłodszych, natomiast w 2013 roku wykryto pleśń w słoiczkach. Mimo takich informacji produkty te nadal cieszą się dużą popularnością. Jakie są ich zalety?

Pomagają przyzwyczaić się dziecku do nowych smaków

Podawanie jedzenia ze słoiczków maluchom pomaga przyzwyczaić dziecko do nowych smaków. Obecnie na rynku znajdziemy bardzo szeroki wybór dań w słoiczkach z wieloma składnikami. Oczywiście nie każdy rodzic jest zwolennikiem karmienia swojej pociechy żywnością ze słoiczków, ale specjaliści przekonują, że naprawdę warto.

Dania w słoiczkach dostosowane są do potrzeb alergika

Obecnie słoiczkowe przetwory dostosowane są również do potrzeb dzieci, których organizm nie toleruje niektórych składników, na przykład laktozy czy glutenu. Wystarczy jedynie dokładnie przeczytać skład produktu, by znaleźć ten odpowiedni.

W daniach dla dzieci znajdziemy witaminy i minerały

Dania dla dzieci ze słoiczków bogate są w witaminy oraz minerały, ponieważ zawierają różne składniki. To kolejna ich zaleta oraz powód, dla których warto włączyć je do diety malucha choć w niewielkiej ilości.

Rozwaga

Pomimo tego, że słoiczkowe jedzenie ma wiele zalet, warto podawać je maluchom z rozwagą. Słoiczek nie zastąpi porządnego i pełnowartościowego posiłku, ale może stanowić dopełnienie diety oraz być zamiennikiem deserów. Słoiczki pomagają również przyzwyczaić się maluchom do nowych smaków. Warto więc włączyć je do diety dziecka, ale w rozsądnych ilościach.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama