Reklama

8 krajów, które posiadają najzdrowsze obiady w szkole

Cały świat walczy z problemem otyłości i złych nawyków żywieniowych, a więc uwaga skupiła się na szkolnych obiadach. Czasami są one przygotowywane przez rodziców, a czasami zapewniane przez szkołę. Jednak bardzo często uczniowie udają się do szkolnych sklepików i kupują to, na co mają ochotę. Niestety w takich miejscach sprzedaje się najczęściej produkty z dużą zawartością cukru, który może zwiększać ryzyko cukrzycy, oraz złych dla naszego organizmu tłuszczy. Oprócz tego wiele produktów jest modyfikowanych genetycznie. Sekret zdrowych dań podawanych w szkołach leży w tradycyjnej kuchni danego kraju. Poniżej przedstawiono najzdrowsze szkolne obiady w 8 krajach.

Reklama

Francja

We Francji ważną rolę odgrywają owoce (jabłka i kiwi), warzywa (zielona fasola oraz marchewki), ser (Brie) oraz świeżo ugotowane mięso (wołowina). Zielona fasola jest doskonałym źródłem białka oraz wielu witamin i włókien, które również, mimo zawartości w nich cukru, możemy znaleźć w marchewkach. Kiwi bogata jest w witaminę C tak samo, jak jabłka. Niestety oba te owoce zawierają również cukier. Z kolei ser Brie zawiera witaminę K, która jest bardzo ważna w naszej diecie, a mięso dostarcza nam białka.

Hiszpania

Nie jest tajemnicą, że dieta śródziemnomorska jest zdrowsza niż większość innych diet na całym świecie, więc nie powinno również dziwić, że jedne z najzdrowszych szkolnych obiadów podaje się w krajach śródziemnomorskich. Można tam znaleźć między innymi oliwę z oliwek, czosnek, świeże owoce morza oraz bogactwo zdrowych warzyw i owoców. W menu szkolnych stołówek w Hiszpanii znajdziemy smażone krewetki z brązowym ryżem, pokrojoną paprykę i kapustę, świeże i zimne gazpacho oraz pomarańcze. Pełnoziarnista bułka jako dodatek dostarczy nam z kolei włókien.

Tajlandia

Tajska kuchnia, mimo że zawiera w sobie węglowodany w postaci ryżu i makaronu, jest bardzo zdrowa. Nie znajdziemy w niej tzw. śmieciowego jedzenia, zamiast tego dzieci dostarczają sobie białka wraz z ryżem i makaronem oraz witamin w postaci warzyw. Ciekawe jest to, że uczniowie w Tajlandii wybrali najlepszymi daniami te podane poniżej:

  • jajeczna zupa z faszerowanymi pierożkami
  • gotowany kurczak lub ryż
  • zupa z trawy cytrynowej z kurczakiem
  • zupa makaronowa

Włochy

Myślisz, że Włosi jedzą tylko makaron? To prawda, że odgrywa on dużą rolę w kuchni włoskiej, jednak naród ten spożywa również dużą ilość warzyw oraz owoców, ponieważ są oni bardzo uświadomieni w kwestii zdrowego odżywiania. We Włoszech istnieje prawo, które nakazuje szkołom, szpitalom oraz innym instytucjom publicznym używać składników organicznych, oraz tych pochodzących z upraw lokalnych. Oznacza to, że dzieci we włoskich szkołach jedzą bardzo zdrowe obiady. Jako przykład można podać rybę podaną na rukoli, makaron z sosem pomidorowym (najprawdopodobniej przygotowany domowym sposobem bez dodatku cukru), sałatka caprese (świeża mozzarella, pomidory, solona bazylia skropiona oliwą z oliwek), bagietki oraz winogrona.

Finlandia

Mimo, że w Finlandii jest zimno, to nie oznacza to jeszcze, że dzieci nie muszą się zdrowo odżywiać i mogą jeść produkty napakowane węglowodanami. W okresie letnim popularne są tam jagody, a w zimowym zupy. Można tam znaleźć zupę grochową, buraki, sałatkę z marchewki, chleb oraz naleśniki z dodatkiem jagód. Jest to o wiele lepsze rozwiązanie nić burgery, chipsy i lody!

Brazylia

Nie jest do końca zrozumiałe, dlaczego w Brazylii obiady są lepsze niż w innych krajach. W szkolnej stołówce znajdziemy między innymi fasolę, sałatkę ryżową, sałatkę z pomidorami oraz danie z wieprzowiny. A ponieważ dzieci lubią słodycze, to na deser mogą wybrać sobie pieczone banany.

Korea Południowa

W Korei Południowej nie znajdziemy fast foodów, dlatego to, co jedzą dzieci będzie się zupełnie różniło od obiadów w Stanach Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii. Tradycyjny obiad w Korei Południowej składa się z ciepłych posiłków zawierających dużo białka (mięso i tofu), dużo zieleniny oraz ryżu. Rodzice starają się pakować obiady swoich dzieci w różne opakowania, tak aby były one atrakcyjne. Czasami na przykład ryż przybiera kształt jakiegoś zwierzęcia.

Grecja

Tak samo, jak Hiszpania, Grecja jest krajem śródziemnomorskim, dlatego bardzo popularne są tam sałatki z pomidorów i ogórków, pieczony kurczak podawany na orzo (rodzaj jęczmienia), faszerowane liście winogron z dodatkiem dobrze przyprawionej jagnięciny oraz ryżu, świeże pomarańcze i winogrona oraz jogurt z dużą ilością nasion granatu lub jagód.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama