Reklama

Szkodliwe działanie cukru

Cukier występuje w wielu produktach spożywczych w formie białego proszku, który jest w pewnym rodzaju bombą kaloryczną. Konsumpcja żywności przetworzonej, która ma w swoim składzie cukier rocznie przynosi miliardowe korzyści producentom! Dziś, nasz naród jest uzależniony od cukru występującego w każdym produkcie spożywczym dostępnym na rynku. Jednak nie tylko biały proszek kryje w sobie zdradliwy cukier, znajdziemy go również w różnego rodzaju syropach klonowych czy kukurydzianych. Oczywiście nie należy zapominać o przestrogach jakie słyszymy od lekarzy dentystów na temat spożywania słodyczy, w których cukier tylko czeka aby zaatakować nasze zdrowe zęby. Czym więc dokładnie jest cukier oraz co powoduje tak negatywne opinie na jego temat? Poniżej znajdziecie wyjaśnienie.

Często słyszymy, że cukier spożywany z umiarem nam nie zaszkodzi, ponieważ nie jest on grupą żywności, którą powinniśmy omijać tak jak w przypadku węglowodanów, białka czy tłuszczu. Chociaż cukier sam w sobie występuje w produktach nie zawiera on składników odżywczych, białka, zdrowych tłuszczy czy enzymów. Jest to pusta kaloria, która zostaje dość szybko przetrawiona i wydalona. Z chemicznego punktu widzenia cukier nie jest niczym innym niż sacharozą, która ma 12 atomów węgla, 22 atomy wodoru, 11 atomów tlenu i nic więcej do zaoferowania.

Tak więc co znajduje się w cukrze?

Mówiąc o nim najczęściej mamy na myśli mieszaninę glukozy i fruktozy (monosacharydy) znane jako cukry proste. Główną różnicą między glukozą i fruktozą jest sposób w jaki nasz organizm je przetrawia. Cukry proste mogą być połączone i tworzyć bardziej złożone cukry, takie jak disacharydy, które stanowią połowę stężenia glukozy i pół fruktozy. Mówiąc o syropie kukurydzianym mamy na myśli 55 procentową zawartość fruktozy i 45 procentową zawartość glukozy. To samo dotyczy słodzików wykonanych z sukralozy, która jest pochodną sacharozy.

Wszędzie jak widać cukier występuje jako glukoza, fruktoza czy sacharoza. A jak to jest z naturalnymi produktami? Niektórzy preferują syrop z agawy, jako zastępca cukru, jednak problem jest taki, że syrop z agawy jest wysoko przetworzony i zazwyczaj ma około 80 procent fruktozy. Niestety produkt końcowy po przetworzeniu nie przypomina oryginalnej agawy. W takim razie czy na rynku nie ma dostępnego zdrowego cukru? Ależ oczywiście, że jest! Ukrywa się on w miodzie, który ma zawartość 53 procent fruktozy, jednak jest całkowicie naturalny i ma wiele korzyści zdrowotnych, więc spokojnie możemy go używać jako naturalny słodzik do kawy czy herbaty. Jeszcze jedynym zdrowym cukrem, który możemy spotkać w sklepie jest stewia.

Stewia to bardzo słodkie zioło pochodzące z liści południowoamerykańskiej rośliny zwanej stewią, która jest całkowicie bezpieczna dla naszego organizmu.

Czy jest jakaś bezpieczna granica ile cukru możemy spożywać?

Myślę, że nie ma bezpiecznej granicy ilości przetwarzanego cukru przez nasz organizm. Naturalne cukry zawarte w owocach i warzywach są równoważone przez błonnik, witaminy, enzymy i inne naturalne substancje, które pomagają trawić cukier. Niestety w dzisiejszym świecie nie da się ominąć produktów, w których występuje przetworzony cukier, a jego nadmiar może powodować problemy z wątrobą, która przekształca fruktozę w tłuszcz. Cukier szkodliwie działa również na poziom cholesterolu we krwi, dlatego nie jest zalecany osobom mającym problem z układem limfatycznym. Oczywiście osoby będące na diecie nie powinny spożywać cukru, ponieważ wspomaga apetyt i chęć podjadania.

Podsumowując cukier jest obecny w każdym produkcie spożywczym, który znajduje się w naszym domu. Oczywiście możemy ograniczyć cukier nie słodząc herbaty czy kawy, jednak nigdy nie pozbędziemy się cukru w stu procentach. Najzdrowszym rozwiązaniem będzie zjadanie dużej ilości warzyw i owoców, które zawierają naturalny cukier, nie będący przeszkodą dla naszego organizmu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama