Reklama

Oszukany miód znajdziemy na każdym kroku

Nie ma wątpliwości, że miód to niezwykły, naturalny produkt. Jego właściwości zdrowotne są dobrze znane na całym świecie i ludzie od wieków stosują go w celach leczniczych. Jego słodki smak to powód, dla którego uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak dla wielu osób jest to produkt drogi, dlatego szukają one w sklepach tanich zamienników. Wybierają też niekiedy miód, który ma dobrą (choć mylącą) reklamę lub atrakcyjne opakowanie.

Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że kupując tani miód, nie zawsze otrzymujemy czysty, nieprzetworzony produkt. Producenci często modyfikują jego zawartość, by obniżyć jego cenę. Badania naukowe wykazały szokujące dane odnoszące się do tanich miodów. Okazuje się, że ponad 75% miodów znajdujących się na sklepowych półkach poddanych zostało ultrafiltracji. To specjalny rodzaj filtracji, dzięki któremu usuwa się wszelkie zanieczyszczenia, w tym wosk. Jest to działanie pożądane, jednak przy okazji usuwane są dobroczynne dla naszego zdrowia składniki takie jak pyłek pszczeli. Producenci miodów twierdzą, iż ultrafiltracja jest niezbędna, ponieważ chroni miód przed krystalizacją i przedłuża jego przydatność do spożycia. Jednak miód bez pyłku nie ma już tak cennych dla naszego zdrowia właściwości.

Naukowcy, którzy brali udział we wspomnianym powyżej badaniu utrzymują, że najważniejszym powodem, dla którego producenci poddają miód ultrafiltracji, jest fakt, iż po tym procesie nie można określić, skąd pochodzi dany miód.

Miód pozbawiony pyłku pszczelego znajdziemy w ofercie również znanych marek. Ponadto, istnieją miody, które dosładzane są glukozą lub zawierają niskiej jakości miód pitny. Takie produkty nie wykazują właściwości prozdrowotnych, choć można znaleźć je w wielu sklepach. Dlatego też warto się dowiedzieć, jak sprawdzić, czy dany miód został poddany modyfikacjom.

Jeśli kupiony miód nie krystalizuje się nawet po długim czasie, prawdopodobnie został zmodyfikowany, ponieważ czysty, naturalny miód szybko się krystalizuje. Nie zapominajmy o etykiecie. Unikaj miodu z dodatkiem syropu glukozowo – fruktozowego.

Do szklanki wody kranowej dodaj 4 – 5 kropli jodyny, a następnie odrobinę miodu. Jeśli miód zabarwi się niebieskawo, zawiera skrobię kukurydzianą (czyli został zmodyfikowany).

Spróbuj podpalić miód. Jeśli się zapali, oznacza to, że jest to prawdziwy, nieprzetworzony miód.

Nabierz łyżkę miodu i zanurz ją w wodzie z kranu. Jeśli miód nie zaczyna się rozpuszczać po 1 – 2 minutach, oznacza to że jest nieprzetworzony. Miód niskiej jakości lub sztuczny szybko się rozpuszcza w wodzie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama