Reklama

Kiedy nie powinniśmy spożywać czosnku?

Surowy czosnek od lat stosowany jest jako naturalny środek bakteriobójczy. Często zjada się go na surowo, bądź dodaje do różnych potraw w celu leczenia i zapobiegania przeziębieniu czy grypie. Oczywiście są osoby, które nie lubią już samego zapachu czosnku i nie dadzą się przekonać, że to bardzo przydatny sposób na pozbycie się różnych dolegliwości. Tak więc jak to możliwe, że czosnek, który jest jednym z najbardziej zdrowych warzyw, może powodować różne nieprzyjemne dolegliwości?

Reklama

Czosnek jest świetny nie tylko jako dodatek do sosów sałatkowych czy też potraw na ciepło, ale również sprawdza się jako naturalna tarcza ochronna przed zarazkami. Od lat nasze babcie stosowały czosnek w celu zwiększenia odporności oraz pozbycia się wirusów i bakterii z organizmu.

Niestety, czosnek ma też swoje wady. Spożycie surowego czosnku, czyli takiego jaki zazwyczaj wyciskamy do sosu sałatkowego, może powodować zgagę, nieświeży oddech, nudności, gazy oraz niepożądany i intensywny zapach ciała. Oczywiście nie jest powiedziane, że po zjedzeniu surowego czosnku wystąpią u ciebie te wszystkie objawy, ponieważ wszystko zależy od indywidualnej reakcji organizmu. Dlatego, niezależnie od tego jakie korzyści oferuje nam czosnek, powinniśmy go spożywać w umiarkowanych ilościach.

Jeśli bierzemy leki przeciwzakrzepowe, powinniśmy ograniczyć spożywanie surowego czosnku do minimum. Czosnek powoduje, że krew w organizmie jest bardziej płynna i nie krzepnie. Rozcieńczona krew nie krzepnie, dzięki czemu nie dochodzi do udaru oraz innych chorób serca. Jednak zbyt rozcieńczona krew może prowadzić do niepotrzebnego i nadmiernego krwawienia.

Czosnek ma wiele korzystnych właściwości, jednak w połączeniu z lekami antykoncepcyjnymi może powodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości.

Według lekarzy, osoby, które cierpią z powodu dolegliwości wątrobowych, nie powinny jeść czosnku, ponieważ jest on ciężkostrawny. Surowy czosnek obciąża wątrobę i sprawia, że cały proces trawienia jest spowolniony. Dodatkowo, czosnek może spowolnić działanie niektórych leków wątrobowych.

Każda kobieta w ciąży musi koniecznie ograniczyć spożycie czosnku. Chociaż spożycie czosnku w niewielkiej ilości, od czasu do czasu nie powinno być niebezpieczne, jednak ogólnie jest niewskazane. Kobiety w ciąży, powinny też się powstrzymać od spożywania surowego czosnku w czasie karmienia piersią, niezależnie od tego czy spożywają go niewielkich ilościach.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama