Reklama

Jak zupki błyskawiczne wpływają na zdrowie?

Zupa błyskawiczna – każdemu dobrze znana z tego, że jest to szybki, dość tani i ciepły posiłek, który każdy z łatwością przygotuje mając do dyspozycji kubek i gorącą wodę. Przygotowanie zupki błyskawicznej zajmuje kilka minut i jest to wręcz banalna czynność. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że takie tanie i łatwe w przygotowaniu zupki, które często spożywamy z apetytem w zaciszu własnego domu czy też w pracy są szkodliwe dla naszego zdrowia. Tak więc, jeśli jesteś gotowy, aby usłyszeć co gotowe zupki z makaronem robią z naszym zdrowiem i organizmem zapoznaj się z listą problemów poniżej:

Obciąża układ trawienny i niszczy zdrowie

Makaron instant jest bardzo dużym obciążeniem dla naszego układu pokarmowego. Zjedzony makaron żołądek trawi godzinami, jest magazynowany w naszym przewodzie pokarmowym przez długi czas, podobnie jak u osób mających problemy z powolnym trawieniem. Toksyczne chemikalia i środki konserwujące uwalniają się do naszego organizmu i mogą wpłynąć nawet na poziom insuliny we krwi.

Związki konserwujące występujące w zupkach błyskawicznych mogą być przyczyną raka, mówi się również o zachorowaniu na astmę, doprowadzeniu do powstawania stanów lękowych oraz do wystąpienia biegunki.

Istnieje zwiększone ryzyko chorób serca

Jeśli nie masz zbyt dużo pieniędzy, a makaron instant jest twoją ulubioną przekąską, spożywaną kilka razy w tygodniu, to warto zwrócić uwagę na ten fakt. Badania przeprowadzone przez lekarzy doniosły, że kobiety, które spożywały makaron instant przed dłuższy czas miały znacznie zwiększone ryzyko zachorowania na zespół metaboliczny, niż kobiety prowadzące zdrowy tryb życia ze zróżnicowaną dietą.

Zespół metaboliczny inaczej określany jest jako otyłość, podwyższone ciśnienie krwi czy niski poziom dobrego cholesterolu. Wszystkie te objawy zwiększają szansę na choroby serca i wystąpienie cukrzycy.

Zupki błyskawiczne mają dużo soli

Wszyscy wiemy jakie szkody może wyrządzić nadmiar soli w organizmie, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę co jest tego przyczyną. Makaron instant jest bogaty w sól.

Według badań prowadzonych przez naukowców wynika, że czynnikiem powodującym wysoką śmiertelność jest duża zawartość sodu w naszym ciele. Ten nadmiar sodu może prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi, co z kolei prowadzi do chorób serca.

Niektóre zawierają glutaminian sodu

Glutaminian sodu jest powszechnie znany jako wzmacniacz smaku, najczęściej stosowany w daniach na wynos i w kuchni chińskiej, japońskiej czy koreańskiej. Glutaminian jest oznaczony jako „bezpieczny” dodatek do potraw, jednak wciąż trwają badania, które mają potwierdzić lub zaprzeczyć tej tezie. Mimo to, spożywanie produktów z dużą zawartością glutaminianu sodu prowadzi do nadwagi.

Co zrobić gdy nie umiesz żyć bez makaronu instant?

Na rynku dostępnych jest wiele alternatywnych produktów, które są dużo zdrowsze niż makaron instant. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.

Dla osób zapracowanych ale posiadających jednak trochę wolnego czasu i chęci aby zmienić coś w swojej diecie proponujemy domowej roboty makaron który przygotujesz w niecałe 30 minut!

Możesz również spróbować czegoś zupełnie innego. Kurczak Yakisoba to japoński faworyt! Jest zarówno bardzo smaczny, jak i zdrowy. Dla osób chcących pozbyć się glutaminianu sodu raz na zawsze proponujemy wegańskie i pełnowartościowe zupy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama