Reklama

Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw?

Ciągle słyszymy, że owoce i warzywa są pełne pestycydów, rozpylanych podczas ich uprawy. Dlatego pojawia się pytanie, czy są one jeszcze zdrowe. Jak wskazują badania, spożywanie owoców lub warzyw z dużą zwartością pestycydów, może doprowadzić do powstawania uszkodzeń układu nerwowego, układu rozrodczego, zwiększa ryzyko raka i powoduje zaburzenia układu odpornościowego. Aby mieć pewność, że spożywane przez ciebie produkty są wolne od pestycydów, zastosuj się do kilku prostych wskazówek.

Reklama

Prawidłowe mycie

Po pierwsze prawidłowo myj owoce i warzywa. Już od  75% do nawet 80% pestycydów może zostać usuniętych, przez mycie produktu w zimnej wodzie. Jeżeli chcesz zwiększyć skuteczność mycia, dodatkowo posól wodę. Sól jeszcze skuteczniej usunie pestycydy pozostające na powierzchni skórki. Jest to szczególnie ważne w przypadku jabłek, śliwek, winogron czy pomidorów.

Płukanie w occie

Jeżeli chcesz jeszcze skuteczniej oczyścić owoce i warzywa, zamocz je w kąpieli składającej się z wody i octu. Mieszankę w stosunku 9 części wody na 1 część octu wlej do dużej miski, zamocz w niej owoce i warzywa i pozostaw na chwilę. Po chwili wyjmij i wysusz. Nie musisz obawiać się o zapach octu. Jest go tak niewiele, że nie zmieni smaku ani zapachu produktów. Za to skutecznie usunie pestycydy, a także mikroorganizmy i bakterie żyjące na skórkach.

Mycie w gorącej wodzie

Jest to najskuteczniejsza metoda walki z pestycydami. Sparzenie skórki, powoduje dokładne oczyszczenie z pestycydów, bakterii i innych substancji pozostających na skórce. Szczególnie polecamy myć w ten sposób cytrusy. Należy jednak uważać na uszkodzone i popękane fragmenty. Przez szczeliny łatwo przedostaną się spłukane substancje i wnikną głęboko w miąższ, z którym wprowadzisz je do organizmu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama