Reklama

Jak genetycznie modyfikowana żywność niszczy twoje zdrowie?

W obecnych czasach większość produktów żywnościowych ma oznaczenie GMO. Co ono oznacza? Że produkt został poddany modyfikacji genetycznej. O ile proces ten może pomóc podczas produkcji leków, o tyle w żywności nie jest pożądany. Co to jest tak naprawdę GMO? Jest to proces inżynierii genetycznej, który może zmieniać w niewielkim stopniu lub całkiem znacznym łańcuch DNA danego produktu.

Modyfikacjom poddawane są zarówno rośliny jak i zwierzęta. W jakim celu? Zwiększenia odporności na choroby, czy zwiększenia produkcji. Rośliny GMO są w stanie przetrwać o wiele trudniejsze warunki niż “zwykłe” rośliny. Zwierzęta poddawane są modyfikacjom aby zwiększyć ich masę, a zatem również ilość uzyskiwanego mleka bądź mięsa. Jeżeli chcesz wiedzieć, jaki wpływ na nasze zdrowie ma właśnie GMO koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.

Jak przeprowadzane są modyfikacje? Poprzez poddawanie zarodków promieniowaniu, działaniu enzymów czy wirusów i bakterii. Jaki jest tego skutek? Organizm ma trwale zmieniony łańcuch DNA, przez co wykazuje na przykład większą odporność na temperatury czy choroby. Obecnie ciężko jest odróżnić produkty naturalne od tych poddanych modyfikacjom, ponieważ ilość modyfikowanej żywności jest ogromna.

Jaki jest wpływ produktów GMO na nasz organizm? Jak wskazują badania, długotrwałe spożywanie produktów może skutkować chorobami układu pokarmowego, nerek i wątroby. Badania na zwierzętach wykazały również, że produkty modyfikowane mogą powodować problemy z płodnością. Innym ważnym zagrożeniem jest zatrucie organizmu. Może obejmować cały organizm i być trudne do zdiagnozowania i wyleczenia.

Wraz z pojawieniem się roślin modyfikowanych genetycznie wzrosła ilość alergenów. Wszystko dlatego, że rośliny GMO zaczęły krzyżować się z naturalnie występującymi gatunkami. W ten sposób trudno jest zapanować nad rozprzestrzenianiem się genetycznie modyfikowanych gatunków. Nawet jeżeli wydaje ci się, że twoje uprawy są naturalne, nie jest powiedziane, że jakaś ich część nie zdążyła się skrzyżować z modyfikowanymi gatunkami. Jest to szczególnie dużym problemem w USA, gdzie już połowa gospodarstw dała się skusić na uprawy GMO, przekonana obietnicą o zwiększeniu ilości plonów.

Często rośliny GMO wytwarzają duże ilości toksyn. O ile naturalne rośliny również mogą je wytwarzać, to jednak w znacznie mniejszych ilościach. Mimo wszystkich niedogodności zwolennicy GMO przekonują, że modyfikacja genetyczna niesie ze sobą wiele korzyści. Między innymi, może wzbogacać produkty żywieniowe w substancje odżywcze. Jest w stanie również wytworzyć rośliny zawierające leki bezpośrednio w swoim składzie lub nawet przyczynić się do zmniejszenia głodu na świecie.

W rzeczywistości jest wiele powodów dla których powinniśmy unikać produktów genetycznie modyfikowanych. Po pierwsze nie rozwiązują one problemów dla których zostały stworzone, nawet rośliny GMO są poddawane działaniu pestycydów. Po drugie GMO nie jest dla nas bezpieczne. Jak pisaliśmy wyżej powoduje choroby układy pokarmowego, nerek i wątroby, do tego może powodować alergię, zatrucia organizmu a nawet zwiększać ryzyko bezpłodności. Dodatkowo rośliny naturalne krzyżują się z modyfikowanymi i nie jesteśmy w stanie nad tym zapanować. Warto więc zrezygnować z modyfikowanych produktów, na rzecz organicznych i oznaczonych jako GMO free.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama