Reklama

Globalne ocieplenie a twoje ulubione produkty spozywcze

Klimat się zmienia – temperatury na naszej planecie rosą, zmianie ulega pogoda, poziom mórz się podnosi. Efekty globalnego ocieplenia klimatu są poważne i zataczają coraz szersze kręgi, ale czy zastanawiałaś się, jaki ma on wpływ na twoje ulubione produkty spożywcze? Oto 6 takich produktów, na które prawdopodobnie wpłynie zmiana klimatu.

Reklama

Awokado. Naukowcy przypuszczają, że produkcja awokado spadnie o 40% w ciągu najbliższych 30 lat, chyba że rolnicy wykorzenią istniejące rośliny i znajdą bardziej korzystny do ich uprawy klimat. Dlaczego? Wina leży po stronie temperatur będących wynikiem globalnego ocieplenia. Oznacza to drastyczny wzrost cen awokado, co prawdopodobnie pociągnie za sobą w najlepszym przypadku zmniejszenie twojej konsumpcji sosu guacamole.

Czekolada. Czekolada daje szczęście – to fakt naukowy. Jednak uprawy kakao mogą być zagrożone. Idealna wysokość dla uprawy kakao to 100 do 250 metrów nad poziomem morza. Oczekuje się, że do 2050 roku poziom ten będzie osiągał 450 do 500 metrów nad poziomem morza. Ponieważ większość kakao pochodzi z Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej, może to mieć dramatyczny wpływ na koszt kakao, gdyż wydajność zaczyna się zmniejszać, a powierzchnia pól uprawnych zanikać.

Kawa. Kawa jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Jednak jest to roślina wrażliwa na środowisko. Regiony, w których uprawia się kawę, doświadczają początkowych problemów związanych ze zmianą klimatu. W Ameryce Środkowej rozprzestrzenia się groźny grzyb zwany rdzą kawową, a dzieje się tak przez globalne ocieplenie. Szkodnik na Hawajach, owad drążący otwory w ziarnach kawy, będzie nawet jeszcze większym zagrożeniem dla upraw w najbliższych latach, jeśli pozwoli mu się rozprzestrzenić. Wraz ze wzrostem temperatury, regiony Afryki (miejsca narodzin kawy) będące największymi producentami kawy – zmniejszą się o 65% - 100%. Tak, 100%. Jeśli temperatura nadal będzie wzrastać, nie będzie kawy z Afryki.

Migdały. Przewiduje się, że w ciągu najbliższych 30 lat produkcja migdałów zmniejszy się o 20%. Co ciekawe, dane, jakie naukowcy brali w tym przypadku pod uwagę, nie obejmują zmniejszenia się opadów deszczu związanych ze zmianą pogody. Tak więc zmniejszenie wydajności upraw może być nawet większe. Jeśli susza w Kaliforni jest jakąś wskazówką, możemy w przyszłości nie rozkoszować się zbyt często mlekiem migdałowym.

Winogrona. Winogrona są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury i pogody. Badania szacują, że 19% - 73% ziemi odpowiedniej do uprawy winogron w regionach, gdzie się je uprawia, stracimy do 2-50 roku. Francja już odczuwa efekty tego stanu. Niektórzy winiarze zmuszeni byli wcześniej zebrać plony ze względu na ciepłe noce i ekstremalną pogodę. Jeśli taki trend się utrzyma, winogron może być mniej w tych regionach, podczas gdy miejsca takie jak Chiny czy Montana będą, co zadziwiające, bardziej odpowiednie.

Ziemniaki. Ze względu na wzrost temperatury powierzchni, rolnicy zajmujący się uprawą ziemniaków w Andach zmuszeni są przenosić się coraz wyżej, aby móc je uprawiać. Ostatecznie, jeśli temperatury nadal będą wzrastać, rolnikom po prostu zabraknie terenów uprawnych. (Chyba, że zaczniemy uprawiać rośliny na Marsie). Pomyślmy o wszystkich tradycyjnych potrawach na całym świecie, które oparte są o ziemniaki! To trzeci w kolejce produkt najczęściej spożywany na świecie, po pszenicy i ryżu. Ponad miliard ludzi regularnie konsumuje ziemniaki.

Zmiana klimatu jest faktem, a rolnictwo jest niezmiernie na nią wrażliwe. Jeśli potrzebowałaś powodu, by zmianę klimatu traktować poważnie, co może być większym zagrożeniem niż utrata ulubionego jedzenia?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama